ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά με εκπροσώπους αγροτών του μπλόκου του Τυρνάβου και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αν και στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών για το ενδεχόμενο συμμετοχής στη σύσκεψη αυτοδιοικητικών και βουλευτών κάτι που τελικά δεν έγινε και παρόντες ήταν μόνο ο δήμαρχος Τυρνάβου ως οικοδεσπότης και ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα το συντονισμό της συνάντησης είχε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αγρότες, δια του κ. Τσικριτσή, ζήτησαν από τον κ. Γεωργαντά διευκρινίσεις και εξειδίκευση των ενισχύσεων που ανακοίνωσε για ροδάκινα και βερίκοκα, ζήτησαν πληροφορίες για τις ποικιλίες αχλαδιών που πρόκειται να ενταχθούν στο πακέτο ενισχύσεων, ενώ παρουσίασαν και το αίτημά τους για ενίσχυση σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών που παράγονται στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το αυξημένο κόστος παραγωγής και για την αναγκαιότητα κατάργησης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και συνολικής κάλυψης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών.

Παρέμβαση στη συνάντηση έκανε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου Ζ. Παρλίτσης που χαρακτήρισε επίδομα την ενίσχυση στις ζωοτροφές υποστηρίζοντας ότι η κτηνοτροφία δεν μπορεί να ζήσει με επιδόματα, αλλά απαιτεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης και μείωσης του κόστους παραγωγής. Επίσης έθιξε το θέμα του ψαλιδίσματος των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης σημειώνοντας ότι το υπουργείο από τη μία κόβει φτωχούς κτηνοτρόφους από την ενίσχυση και από την άλλη δίνει επιδοτήσεις μέσω βοσκοτόπων σε άτομα που δεν έχουν καν ζώα.

Από την πλευρά του ο υπουργός αφού επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέο πακέτο ενισχύσεων για αχλάδια και σταφύλια χωρίς να αναφερθεί σε ποικιλίες και ποσά, άφησε ανοικτό κάποιο παράθυρο για νέα επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τέλος αποδεχόμενος αίτημα των αγροτών για συνάντηση στην Αθήνα, τόνισε ότι με πρωτοβουλία του θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλαδικής των Μπλόκων και κυβερνητικού κλιμακίου ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες ικανοποίησης των αιτημάτων.

Από την πλευρά τους οι αγρότες αποχώρησαν από τη σύσκεψη επιφυλακτικοί και ενόψει της συνάντησης στην Αθήνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο που πιθανότατα θα γίνει εντός της εβδομάδας απηύθυναν νέο κάλεσμα ενίσχυσης των μπλόκων τόσο στον Τύρναβο όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ