Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ FUNDS ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δήλωση του Θωμά Παπαλιάγκα, Δικηγόρου – Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Εξέπληξε πολλούς ο Άρειος Πάγος για την ταχύτητα με την οποία εξέδωσε στην Ολομέλειά του την απόφαση για τα funds και την νομιμοποίησή τους για τη διενέργεια πλειστηριασμών. Πρόκειται για ταχύτητα που θυμίζει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων – και μάλιστα από τις συντομότερες αυτών.
Η καχυποψία που προκαλεί σε βάρος της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της είναι προφανής.

Δεν εξέπληξε όμως κανέναν η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την έμμεση στήριξή της στα funds. Λαλίστατη είναι η στάση Ποντίου Πιλάτου, που κράτησε αφού αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση μόνο με τους επιτελείς των funds.

Δεν εξέπληξε κανέναν επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο νόμο της δικιάς του Κυβέρνησης (ν. 4354/2015), στηρίζεται το όλο σύστημα των πλειστηριασμών με επισπεύδοντα τα funds αλλά και η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κατήργησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010), τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν καταψηφίσει στη Βουλή το 2010, και έκτισε το θεσμικό πλαίσιο για το μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος των περιουσιών των δανειοληπτών!

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως δεν λειτουργεί ούτε ο Πτωχευτικός Κώδικας. Ακόμη όμως κι αν λειτουργούσαν, κανένας εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών, που προκάλεσαν.

Η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων και το δικαίωμα των δανειοληπτών να επαναγοράσουν τα δάνειά τους από τα funds στα ποσά περίπου που είχαν τιτλοποιηθεί, θα έδινε μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Όμως δεν έτυχε της αποδοχής ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ξανά τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds, με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων, με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες και με προστασία της αγροτικής γης.

Γιατί μόνο έτσι μπορούν να προστατευθούν πραγματικά οι δανειολήπτες από τα αδηφάγα funds, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα καλύτερα ακίνητα που συχνά παίρνουν τα ίδια από τους πλειστηριασμούς. Προφανώς και δεν αρκεί μία αναστολή για λίγους μήνες όλων των πλειστηριασμών, που προτείνει ο κ. Τσίπρας. Κάτι τέτοιο απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα για λίγους μήνες, αλλά δεν θα το έλυνε. Μόνο η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα παρέχει αποτελεσματική προστασία και είναι ανάγκη να στηριχθεί από όλους.

Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δίνει ουσιαστικές λύσεις για τους πολλούς, γιατί ακριβώς δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στις διάφορες ομάδες συμφερόντων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ