ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Συσκέψεις με Σταϊκούρα, Βεσυρόπουλο και γεν. γραμματέα Δημ. Περιουσίας

Σύσκεψη για το θέμα της εξαγοράς ακινήτων του δημοσίου στα παράλια του Νομού Λάρισας, είχε ο βουλευτής και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον γεν. γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Μανώλη Μαστρομανώλη, τον δήμαρχο Τεμπών, Γιώργο Μανώλη, τον πρόεδρο της Αλεξανδρινής Ηλία Κίτσο, τον νομικό του σύμβουλο Βασίλη Κούτα, και τον διευθυντή του γεν. γραμματέα, Αριστομένη Μπίνη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός οργάνωσε τη συνάντηση, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, για τα κατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου, που πρόκειται να τεθεί σε επεξεργασία τις επόμενες μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά, στον αρμόδιο γεν. γραμματέα, τόσο στον Δήμο Τεμπών, όσο και στον Δήμο Αγιάς, κάτοχοι ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου αγωνίζονται επί δεκαετίες, για να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους, που είχαν αγοράσει καλόπιστα προ δεκαετιών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο νόμος 2386/1996 έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν πλήρη κατοχή στα ακίνητά τους έναντι καταβολής ευλόγου τιμήματος εξαγοράς προς το κράτος, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ειδικότερα, ανέφερε, πως από τις 1050 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά, εκ των οποίων 975 εμπρόθεσμα, τελεσφόρησαν μόλις 43, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμούν έως σήμερα, με υπαιτιότητα του δημοσίου, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιπλέκει την κατάσταση.

Ο Χρήστος Κέλλας ζήτησε από τον κ. Μαστρομανώλη να δοθεί λύση στην πολυετή «ομηρεία» των ιδιοκτητών, προτείνοντας, καταρχήν, τη ρύθμιση των εκκρεμών αιτήσεων με τον ν. 2386/1996. Επιπλέον, εισηγήθηκε να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα, έως ότου ισχύσει ο νέος νόμος, ο οποίος θα αφορά υποθέσεις που δεν εκκρεμούν. Τόνισε, δε, πως είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, ώστε οι τελευταίοι να ταυτίζονται με τους κατέχοντες που αιτήθηκαν την υπαγωγή τους στο καθεστώς του ν. 2386/1996.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ενημέρωσε, ειδικότερα, τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για τις περιοχές (Αλεξανδρινή, Καστρί – Λουτρό, Μεσάγγαλα, Κουλούρα, Σκλήθρα Στρίτζου), όπου οι κατέχοντες αγωνιούν για το μέλλον τους.

Για αιτήματα ακινήτων, που αφορούν τις περιοχές Αγιοκάμπου και Βελίκας, στα οποία έχει παρέλθει δεκαπενταετία από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ρυμοτομική απαλλοτρίωση ή δέσμευση του ακινήτου ή παρήλθε πενταετία από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή της πράξης αναλογισμού, ζήτησε να συμπεριληφθεί ρύθμιση που θα επιτρέπει την εξαγορά και των ρυμοτομούμενων τμημάτων των ακινήτων.

Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ενημερώθηκε και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, και άκουσε με θετικό πνεύμα τις προτάσεις του Χρήστου Κέλλα. Υποσχέθηκε ότι θα λάβει υπόψη του τη δυνατότητα πρόβλεψης μεταβατικού διαστήματος για τις εκκρεμείς υποθέσεις και τη διευθέτησή τους βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Στη συνέχεια ακολούθησε τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, όπου ετέθησαν τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων των παραλίων του Νομού Λάρισας. Επίσης, ετέθησαν τα θέματα των ανταλλαξίμων για την περιοχή Βλαχογιαννίου και Πολυδαμίου Φαρσάλων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οριστικής διευθέτησης του ζητήματος, μετά την παρέλευση τόσων δεκαετιών.

Οι κύριοι Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις του Χρήστου Κέλλα, σημειώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώς, με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την αποκατάσταση των ιδιοκτητών των διακατεχόμενων ιδιοκτησιών, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ