ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ψηφοθηρία, αλλά και πρωτοφανή κοροϊδία του πρωθυπουργού σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, στους οποίους σκοπεύει κυριολεκτικά να πετάξει ένα προεκλογικό ξεροκόμματο, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωσή του για τη χορήγηση επιδόματος 200-300 ευρώ σε όσους δεν πήραν την αύξηση του 7,75%%. Αυτό αφορά το 45% των συνταξιούχων, όπως παραδέχθηκε και στη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης. Μέχρι πρόσφατα, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν το παραδεχόταν αυτό και μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι, το 94,5% των συνταξιούχων είχαν λάβει διπλές και τριπλές αυξήσεις.

Έτσι, από τα 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχων, οι 910.000 δεν πήραν παραπάνω αύξηση ούτε ένα ευρώ και οι υπόλοιποι πήραν ελάχιστη. Αυτοί λοιπόν, θα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση και αναλόγως του ύψους της σύνταξης τους, μέσω του επιδόματος, τη μισή, ή και λιγότερη, από την αύξηση που χορηγήθηκε. Αν η αύξηση του 7,75% για τη μέση, κύρια σύνταξη των 724 ευρώ ωφελούσε έναν συνταξιούχο με 57 επιπλέον ευρώ τον μήνα, δηλαδή 685 ευρώ τον χρόνο, το έκτακτο επίδομα των 200, ή 300 ευρώ, προφανώς δεν φτάνει ούτε τη μισή αύξηση.

Το έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε, θα κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 200 έως 300 ευρώ και θα εξαρτηθεί α) από το ποσό της προσωπικής διαφοράς, β) από το ύψος της σύνταξής του και γ) από τυχόν αύξηση λόγω μικρής προσωπικής διαφοράς, ή οφέλους που είχε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι ιδιωτική υπόθεση η διευθέτηση μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών. «Αυτοί ρυθμίζουν», είπε χαρακτηριστικά και «Όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του δεν υπάρχει η απειλή οποιουδήποτε πλειστηριασμού».

Χαιρόμαστε πολύ. Αυτό δεν περιμέναμε τον πρωθυπουργό να μας το πει με τόση αναισθησία. Το θέμα είναι, τι γίνεται με αυτούς που δεν είναι σε θέση να κάνουν ρύθμιση αποδεκτή από την τράπεζα και με αυτούς που κινδυνεύουν να μην είναι πλέον συνεπείς στις ρυθμίσεις τους, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων.

Γι’αυτούς πρέπει να φροντίσει, αυτούς πρέπει να λάβουν υπ’όψιν τους ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο και όχι εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπείς.

Βεβαίως, τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του δεν τους αφορά το θέμα, γιατί οι ίδιοι είτε έχουν κάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις (βλέπε χρέη Κυριάκου Μητσοτάκη για ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ), είτε δεν πληρώνουν καθόλου, χωρίς καμία συνέπεια (βλέπε δάνεια Νέας Δημοκρατίας και βουλευτών της).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ