ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Τσόκος

Η ανωτερότητα είναι μια ιδέα που υπάρχει ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης, μισθού ή κοινωνικής καταξίωσης.
Από τον Σωκράτη μέχρι τον Δαρβίνο έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για να προσδιοριστεί τι ξυπνά την ανώτερη συμπεριφορά στους ανθρώπους, η οποία σχεδόν πάντα προέρχεται από μια μεγάλη αίσθηση της εσωτερικής έλλειψης. Μια από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι το φαινόμενο Dunning Kruger, που υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι είναι εμφανώς ανεπαρκείς σε ορισμένες δραστηριότητες, παρόλα αυτά ισχυρίζονται πως γνωρίζουν τα πάντα, δημιουργώντας το ερώτημα:

«Είναι δυνατόν το εν λόγω άτομο να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι ανίκανο;» Tι δεν έχουν δει τα μάτια μας, τι δεν έχουν ακούσει τα αυτιά μας. Ειδικά τώρα σε προεκλογική περίοδο , μανούλα μου, αποφεύγω τέτοιες παρέες όχι επειδή δεν τα καταφέρνω , αλλά θα χάσω το δίκαιο μου πλακώνοντας κανέναν.

Κατά την Τυρναβιτικη ρήση, και γενικά στην τοπική διάλεκτο, είναι ο «Ξεγάνωτος Τενεκές» ή το «βλήμα»

Επιστημονικά το φαινόμενο ορίζεται ως Γνωστική Προκατάληψη Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας. Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο, ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνουν για ποια πράγματα μιλάνε. Έχουμε αρκετούς στην τοπική μας κοινωνία. Παραδείγματα προς αποφυγή. Από παράγοντες αυτοδιοικητικούς , από επαγγελματίες, από πολίτες που θεωρούν τον εαυτό τους ότι κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη γνώσεων σχετικά με τους άλλους. Θλιβερή κατάσταση όταν αυτά συμβαίνουν και σε οικογενειακό επίπεδο. Το λιγότερο, αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως υπερ πολύτιμο καλούπι για την παραπέρα εξέλιξη της φύσης του ανθρώπου. Χωρίς στοιχειώδεις γνώσης , έστω γραφή , ανάγνωση, ναι τόσο καλά. Δεν έχουν ανοίξει ένα , ακριβολογώ, ένα βιβλίο , έστω «μικρό Σερίφη» «Μανινα» , όχι βέβαια τίποτα βαριά , Παπαδιαμαντή ας πούμε , Βαλαωρίτη, Καρκαβίτσα, είναι εξόχως βαριά για αυτούς. Καλά δεν καταδέχονται με ταπεινοφροσύνη να αναγνωρίσουν την ανάγκη τους για βελτίωση. Και φυσικά δεν αναγνωρίζουν τις δυνατότητες των γύρω τους, ο εγωισμός τους είναι τόσο μεγάλος που τους εμποδίζει.

Σίγουρα έχετε συναντήσει κάποια στιγμή σας κάποιον που να είναι παγιδευμένος στην άγνοια του και να πιστεύει πως μπορεί να κρίνει τους πάντες. Ειδικά αν τα έχει καταφέρει σχετικά καλά με τα οικονομικά του ; Αλίμονο σου , αν σου μπαστακωθει κανένα απόγευμα στην ιερή ώρα της χαλάρωσης του καφέ π.χ.. Στην τοπική μας μικρή κοινωνία θα τους δεις να αγορεύουν περί της σωστής διαχείρισης π.χ. στα του Δήμου, στα του Συνεταιρισμού, με τελείως προσωπικές αναφορές, πως και τι πρέπει να κάνεις για το άλφα ή βήτα προσωπικό σου θέμα, χωρίς να του το ζητήσεις, χωρίς ντροπή, καλά για σεβασμό της προσωπικότητας δεν συζητάμε, για εκείνους ο σεβασμός είναι άγνωστη λέξη. Αν στην οικογένεια του π.χ. συγγενικό πρόσωπο είναι με σπουδές π.χ. καθηγητής , μηχανικός, δάσκαλος, λες και λειτουργεί επαγωγικά η επιστήμη και επηρεάζει και αυτόν, το σίγουρο είναι ότι επηρεάζει , αλλά αυτός το αντιλαμβάνεται ως να είναι εκείνος ο πτυχιούχος , πράγμα που κάνει και ζημία στον καθ΄ όλα εξαιρετικό του συγγενή. Άξεστοι υπερβαίνουν αγενέστατα και τα κοινωνικά όρια, δήθεν γυναικάδες, οι όμορφοι αρβυλομουρηδες. Ανόητοι απάνθρωποι ,υπάνθρωποι.

Το χειρότερο είναι πως ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου πιστεύει ότι είναι τόσο ανώτερος που προσπαθεί να αντιστρέψει μέχρι και τα επιχειρήματα των μελετητών και των εμπειρογνώμων. Αυτό που το πας . Μια παραφροσύνη και τίποτα άλλο..

«Ο Ξεγάνωτος Τενεκές» ή «βλήμα» βρίσκεται εκεί που νομίζει ότι μπορεί να δείξει την ψεύτικη ανωτερότητα του , δυστυχώς, σε παρέες που οι άνθρωποι από ευγένεια δεν τον ψέγουν για την ηλιθιότητα του, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του , για την οικογένεια του, αλλά είναι καλά, δεν παίρνει χαμπάρι από τίποτα , εύχομαι μην πάρει χαμπάρι ποτέ , αν καταλάβει ποτέ το μέγεθος της ανοησίας που τον διακατέχει ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΑ ΔΥΣΤΥΧΗΣ.

Η ανωτερότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Στο ταξίδι της ζωής είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν έχει καμία σημασία το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα.

Όλοι μπορούμε να μάθουμε από όλους.

Όλοι κρινόμαστε για τις συμπεριφορές μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ