Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «DELMONTE»

Να καταβληθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους της βιομηχανίας επεξεργασίας φρούτων «DELMONTE» ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης προς τον υπ. Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εποχικά εργαζόμενοι της βιομηχανίας επεξεργασίας φρούτων “DELMONTE” κινδυνεύουν όχι μόνο να μη λάβουν επίδομα ανεργίας, αλλά και να κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά του ταμείου ανεργίας που εισέπραξαν από το 2018 μέχρι σήμερα, γιατί ο χαρακτηρισμός της παραπάνω επιχείρησης ως εποχικής δεν έγινε με τα κριτήρια που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ (118454/16-06-89).

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ταλαιπωρεί διαχρονικά τους εργαζόμενους και τους έχει ομήρους, εξαιτίας της ποσόστωσης που προβλέπει για τα εποχικά εργοστάσια, ενώ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο από το Συνδικάτο Λάρισας και άλλων ομοειδών Συνδικάτων καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 πρέπει να αλλάξει και να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικοί οι εργαζόμενοι και όχι η ποσόστωση των εργοστασίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να δοθεί άμεσα το Ταμείο Ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους της “DELMONΤE. Όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του Νόμου. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.

– Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών – αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι. Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ