Ο Μ.Χαρακόπoυλος στη χοροεσπερίδα της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας
«Καλή χρονιά με υγεία και ευλογία στην καθεμιά και στον καθένα! Χαίρομαι πραγματικά που μας δίνεται η δυνατότητα μετά από την παρένθεση των 2 ετών λόγω Covid να ξαναβρισκόμαστε και να γιορτάζουμε. Θέλω να συγχαρώ την Ένωση Ποντίων Ελασσόνας. Οι Πόντιοι δεν είμαστε πολλοί στην Ελασσόνα, αλλά όπου κι αν βρεθούμε κάνουμε πολύ θόρυβο, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.
Γιατί είναι στο DNA των Ποντίων, επειδή έζησαν διωγμούς, έζησαν γενοκτονία, έζησαν μία συστηματική προσπάθεια εθνοκάθαρσης και εξαφάνισης, να αντέχουν τις δυσκολίες, να ριζώνουν και να προκόβουν όπου και αν βρεθούν, και στην Ελλάδα και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην ετήσια χοροεσπερίδα της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.
Φέτος 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών
Ο Θεσσαλός πολιτικός, έχοντας ο ίδιος ποντιακές ρίζες, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όπως είπε «φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης που επέβαλε για πρώτη φορά στην ιστορία την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Και έτσι και οι τελευταίοι οι Πόντιοι που είχαν μείνει στον Πόντο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ανταλλάχτηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα. Ήρθαν όλοι;
Βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν το θρήσκευμα και όχι η γλώσσα. Έτσι Πόντιοι στον ιστορικό Πόντο και σήμερα που μιλούν ποντιακά αλλά ήτανε στο φαίνεσθαι μουσουλμάνοι, που δεν φανερώθηκαν ως χριστιανοί, δεν μπόρεσαν να ανταλλαγούν. Το 2010, που έγινε η πρώτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά, ήμουν παρών με στιγμές ανείπωτης συγκίνησης. Περπατώντας μέσα στην Τραπεζούντα, είχαμε και πολλούς Πόντιους μαζί μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακούγαμε να μιλούν ποντιακά και ντόπιοι και αναρωτηθήκαμε τι είναι αυτοί;
Το 1989 που ήμουν φοιτητής στην Πόλη, έπεσε στα χέρια μου ένα τούρκικο περιοδικό που είχε μια γιαγιά από τα χωριά του Όφεως, τη Φατιμά, μια ηλικιωμένη με γαλανά μάτια που είχε στα γόνατά της τη γάτα της, και την ρωτάει η δημοσιογράφος “εσύ γιαγιά τι είσαι;” Και εκείνη απαντά, “εγώ τούρκικα δεν ξέρω και τα ρωμέικα δεν τα έμαθα από τον αέρα”.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, ο Ποντιακός ελληνισμός είναι το πιο πολύπαθο κομμάτι του Γένους και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο, στην Ένωση Ποντίων Ελασσόνας, σε όλους όσοι εργάζονται στους συλλόγους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταλαμπαδεύουν τα ποντιακά ιδεώδη, τις ρίζες μας, τις παραδόσεις μας, τα έθιμά μας, μέσα από τα τραγούδια μας και τους χορούς μας. Έτσι ενισχύουν την εθνική ελληνική συνείδηση. Πολλά πολλά συγχαρητήρια, να είμαστε καλά και του χρόνου ακόμη καλύτερα!».