Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Ερώτηση στη Βουλή για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρέπειας στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων στο Νομό Λάρισας, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει ότι «τις τελευταίες ημέρες, “γροθιά στο στομάχι” της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν οι εικόνες ντροπής από μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική και σχετικές καταγγελίες για ανείπωτα βασανιστήρια, που βίωναν συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας, εγκαταλελειμμένοι και εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες αναξιοπρέπειας, υποσιτισμού και υγειονομικής εξαθλίωσης. Πριν έναν ακριβώς χρόνο, το Φεβρουάριο του 2022, πάλι σοκαρισμένο το πανελλήνιο παρακολουθούσε καταγγελίες για άθλια μεταχείριση και θανάτους σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Κρήτη».

Με αφορμή τα καταγγελλόμενα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ε. Λιακούλη σημειώνει ότι «εύλογα ανακύπτει έντονο ενδιαφέρον για την υφιστάμενη κατάσταση στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων τόσο στο Νομό Λάρισας όσο και ευρύτερα στη Θεσσαλία. Και μόνο η υποθετική σκέψη ότι έστω και ένας ανήμπορος συνάνθρωπός μας, ενδέχεται να αποτελεί θύμα επαναλαμβανόμενων βασανιστηρίων, εγείρει τα πολιτικά, νομικά και πρωτίστως ανθρώπινα αντανακλαστικά όλων μας, για να αποτρέψουμε, με κάθε θεσμικό μέσο, αυτό το ενδεχόμενο».

Επιπλέον, στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση υπογραμμίζει ότι:

« – Είμαστε εμείς η μεγάλη οικογένεια, για εκείνους τους συντοπίτες μας, που διαμένουν σε δομές, χωρίς να δέχονται τακτικές επισκέψεις, επειδή δεν διαθέτουν εν ζωή στενούς συγγενείς, τα παιδιά τους ζουν στο εξωτερικό ή για άλλους προσωπικούς λόγους.

– Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ιλιγγιωδών ανατιμήσεων, έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας των γηροκομείων, με ορατό τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων δραστικών περικοπών στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συνθηκών, εις βάρος της καθημερινότητας όσων διαβιούν σε αυτά.

– Τα αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης παππούδων και γιαγιάδων, καθιστούν συλλογική ευθύνη την επαγρύπνηση όλων και αναδεικνύουν τη σημασία της θωράκισης και ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους Πρόνοιας.

«Μπορείτε να διαβεβαιώσετε την κοινωνία της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας, ότι στις δομές ηλικιωμένων επικρατούν συνθήκες αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης και δεν εκτυλίσσονται τραγωδίες αντίστοιχες εκείνων που -βάσει των καταγγελιών- απασχόλησαν άλλες περιοχές της επικράτειας;», ρωτά η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη και τους ζητά να δώσουν στη Βουλή αναλυτικά δεδομένα και απαντήσεις για:

– Πόσες και ποιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων λειτουργούν στο Νομό Λάρισας και σε κάθε έναν Νομό της Θεσσαλίας. Ποια νομική μορφή έχει η καθεμιά (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), πότε αδειοδοτήθηκε και πόσους διαμένοντες διαθέτει.

– Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε κάθε δομή, ποιων ειδικοτήτων και με ποιες σχέσεις εργασίας παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

– Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την 1η/1/2022 έως και σήμερα σε κάθε γηροκομείο, από ποιους Φορείς ακριβώς και σε ποιες ημερομηνίες.

– Ποια πεδία οργάνωσης και λειτουργίας περιελάμβανε κάθε έλεγχος και ποια ήταν τα πορίσματά του.

– Το σχέδιο δράσης της Πολιτείας για την πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία στη λειτουργία, τη στήριξη και την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ