Θ. ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ: ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ!

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Ήταν αρκετή η επίσκεψη του κ. Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στη Λάρισα, για να αποδείξει το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματικότητα και το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία.

Γιατί προφανώς ο κ. Σκυλακάκης δεν ζει στη χώρα που το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022, εκτοξεύτηκε στο ποσό των 400,28 δισ. ευρώ, 8 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών και αυξημένο κατά 11,94 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Δεν ζει στη χώρα που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό έχουν ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 27,8%.

Δεν ζει στη χώρα που η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα κατά 1,847 δισ. ευρώ στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, πράγμα που σημαίνει ότι το εργαλείο των ευέλικτων επανεπενδύσεων σε ομόλογα πιο ευάλωτων οικονομιών δεν χρησιμοποιήθηκε επαρκώς και επομένως, η πίεση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων -που παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας- θα ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Δεν ζει στη χώρα που το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 παρουσίασε θεαματική αύξηση κατά 50,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι! Γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών αδυναμιών παραμένει αλώβητο διαμορφώνοντας το υπόστρωμα για σοβαρούς κινδύνους στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Δεν ζει στη χώρα που η παραοικονομία συνεχίζει να καλπάζει γεγονός που στερεί από τα δημόσια ταμεία σημαντικούς πόρους, με συνέπεια να αυξάνεται η κοινωνική αδικία και να προκαλούνται στρεβλώσεις στην κατανομή των παραγωγικών συντελεστών.

Ο κ. Σκυλακάκης ξέχασε προφανώς να αναφέρει ότι η χώρα μας βρέθηκε προγραμματικά ανέτοιμη για να υποδεχθεί και να διοχετεύσει τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2020, σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα ή έστω σε δέσμες από μικρότερα έργα που θα είχαν κεντρικό συντονισμό και στόχευση συμβατή με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν τον Μάιο του 2022 να εξαγγελθούν πολλά μικρο-έργα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τον φιλόδοξο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Αλλά θα μας πείτε πως αυτές είναι λεπτομέρειες για τη συντηρητική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως και η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ασφυξία στην πραγματική οικονομία, που αντιμετωπίζονται από τους νεοφιλελεύθερους φωστήρες με διαφόρων τύπων “pass”, που ανάγουν το φιλοδώρημα σε «επαναστατική» πολιτική!

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει εγκαίρως ασκήσει κριτική και προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του δημοσιονομικού λαϊκισμού που χαρακτηρίζει την άδικη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης της ΝΔ.

Στη βάση ενός σοσιαλδημοκρατικού αναδιανεμητικού οικονομικού προγράμματος έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε μια πραγματικά υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Προς τούτο είναι ανάγκη να προχωρήσουν, γρηγορότερα, βαθύτερες τομές στη φορολογική πολιτική προς την κατεύθυνση επέκτασης της φορολογικής βάσης και αποτελεσματικής καταπολέμησης της παραοικονομίας.

Μόνο μέσα από αυτήν τη στόχευση ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και τα έκτακτα επιδόματα που υπόσχεται η κυβέρνηση θα μετατραπούν σε μόνιμες και αποτελεσματικές εισοδηματικές ενισχύσεις προς τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ