Όλες οι κυβερνήσεις από το τέλος της δεκαετίας του 90 έως και σήμερα έχουν επιχειρήσει να απαξιώσουν το πτυχίο των εκπαιδευτικών, αρχικά καταργώντας την επετηρίδα και επιβάλλοντας τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στη συνέχεια, τη μνημονιακή περίοδο, περιόρισαν στο ελάχιστο τους διορισμούς εκπαιδευτικών και κράτησαν σε πολυετή ομηρία τους αναπληρωτές που αναπλήρωναν… τον εαυτό τους.
Και όταν άρχισαν να γίνονται και πάλι μόνιμοι διορισμοί το 2019, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει τους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού (2008) εκτός των προσλήψεων, θεσπίζοντας το σύστημα του προσοντολόγιου. Μάλιστα, με το προσοντολόγιο όχι μόνο δε διορίστηκαν οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού, αλλά από τότε δεν προσλαμβάνονται ούτε ως αναπληρωτές, καθώς καταργήθηκε η μοριοδότηση της επιτυχίας στον γραπτό διαγωνισμό!
Στην πραγματικότητα, απολύθηκαν από αναπληρωτές χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ήταν μεν επιτυχόντες, δε διέθεταν ωστόσο τα λεγόμενα προσόντα του καινοφανούς «προσοντολόγιου», καθώς οι περισσότεροι ήταν σε ηλικίες 40 έως 55 χρόνων και ενδεχομένως δεν είχαν τα οικονομικά μέσα για να σπουδάσουν σε δεύτερο ή/και τρίτο κύκλο σπουδών. Άλλωστε το προσοντολόγιο επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα μεταβατικό διάστημα!
Το 2019, με το αρ. 73 του ν. 4589/2019, διορίστηκαν μόνιμοι μόνο 455 συναδέλφοι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών 2008, με αγνόηση, ωστόσο, της σειράς επιτυχίας και παράλειψη χιλιάδων επιτυχόντων του ίδιου γραπτού διαγωνισμού που είχαν μεγαλύτερες βαθμολογίες. Οι διορισθέντες συνάδελφοι είχαν κερδίσει ονομαστικές αποφάσεις στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, βασιζόμενοι στην απόφαση 527 του ΣτΕ (2015). Οι υπόλοιποι επιτυχόντες δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στο λεγόμενο «εύλογο χρονικό διάστημα» είτε γιατί δεν είχαν την κατάλληλη πληροφόρηση είτε γιατί δε διέθεταν τότε, εν μέσω της εφαρμογής του 3ου μνημονίου και της συνακόλουθης συνεχιζόμενης φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, τους πόρους που απαιτούνται για μια τέτοια δικαστική διαδικασία (αμοιβές δικηγόρων, πληρεξούσια κλπ). Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσφατη απόφαση του Στε (1834/2021)αναφέρεται πως οι διορισθέντες του 2019, αν και είχαν υπέρ τους ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις διορίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση.
Το τελευταίο διάστημα οργιάζει η κατευθυνόμενη φημολογία για κατάθεση νομοσχεδίου που θα επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εξίσου αιφνιδιαστικά, όπως ήρθε και το «προσοντολόγιο», χωρίς ωστόσο να έχουν αποκατασταθεί οι επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού! Παράλληλα, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και με Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά την οπισθοδρομική, αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική ατομική αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, με ποινή τη μη μονιμοποίηση όσων κριθεί πως δεν πληρούν τα δεκάδες κριτήρια που έχουν οριστεί. Τόσο το προσοντολόγιο όσο και οι γραπτοί διαγωνισμοί εκπαιδευτικών διακηρύχτηκε από τις κυβερνήσεις πως θεσπίστηκαν για την επιλογή των πιο άξιων εκπαιδευτικών. Αν μη τι άλλο, τόσο η μη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν με το προσοντολόγιο και η επιβολή της μέγγενης της ατομικής αξιολόγησης, όσο και ο εξοβελισμός από τους μόνιμους διορισμούς των… ήδη αξιολογημένων μέσω γραπτού διαγωνισμού παραλειφθέντων επιτυχόντων του 2008 και ο καταποντισμός τους σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες αναπληρωτών του προσοντολόγιου μέσω της διαγραφής των μορίων τους από τον διαγωνισμό, αποδεικνύει πως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της αξιολόγησης για αλλότριους σκοπούς και σίγουρα όχι για τη βελτίωση της δημόσιας παιδείας.
Τα Δ.Σ.της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης /των ΕΛΜΕ/των ΣΕΠΕ/της ΔΟΕ και οι γενικές συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ , δηλώνουν απερίφραστη στήριξη στους συναδέλφους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, τους οποίους η τότε κυβέρνηση το 2019 προσπέρασε αυθαίρετα, και ζητά τον διορισμό όλων τους. Με δεδομένη την προαναφερθείσα απόφαση του 1834/2021 του ΣτΕ θεωρούμε πως οι συνάδελφοι πρέπει να διοριστούν άμεσα ασχέτως του αν διαθέτουν και ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των συναδέλφων για μόνιμη και σταθερή εργασία σε θέσεις που δικαιωματικά τους ανήκουν!
- Καμία σκέψη για διεξαγωγή νέου γραπτού διαγωνισμού
- Κατάργηση του «προσοντολόγιου»
- Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς
- Μονιμοποίηση όλων των νεοδιορισθέντων χωρίς εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης. Να μείνει στα χαρτιά!
- Διορισμός των αδικηθέντων επιτυχόντων του 2008 ακόμη και αν δε διαθέτουν προσωπικές δικαστικές αποφάσεις