ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Η Στέλλα Μπίζιου με τους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ελασσόνας, εκπροσώπους του προγράμματος “Βουλή των Εφήβων”

«Είχα την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία σήμερα να συνομιλήσω με τους μελλοντικούς ηγέτες του νομού και της χώρας, τους αυριανούς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες της κοινωνίας μας».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου μετά την επίσκεψή της στο 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας, όπου βρέθηκε προσκεκλημένη των μαθητών του σχολείου.

«Αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ελασσόνας που φέτος μετέχει στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων». Οι έφηβοι βουλευτές μας, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, έρχονται σε επαφή με τον Κοινοβουλευτισμό και τις δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο οι πρακτικές που διδάσκονται να γίνουν μέρος της καθημερινότητας τους και τώρα στην σχολική τους ζωή, αλλά και μετά, όταν πλέον θα είναι ενεργοί πολίτες.

Στο επίκεντρο της κουβέντας μας βρέθηκε ένα φαινόμενο που απασχολεί νέους και μεγαλύτερους στις μέρες μας, αυτό της έμφυλης βίας. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι οι μαθητές είναι ενημερωμένοι σε θέματα διακρίσεων και ισότητας και γνωρίζουν ότι η βία εκδηλώνεται με πολλές μορφές και όχι μόνο τη σωματική, αλλά μπορεί να είναι και λεκτική, ψυχολογική ή συναισθηματική και ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια των ατόμων.

Διατύπωσαν όμως και πολλά ερωτήματα οι μαθητές, σχετικά με τα δικαιώματα τους, τις ποινικές συνέπειες του αδικήματος της βίας, την πρόληψη και τους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου.

Τα παιδιά απασχολεί ιδιαίτερα η σύγχρονη εξέλιξη της έμφυλης βίας, δηλαδή η εκδήλωσή της, μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για την βία στον κυβερνοχώρο, η οποία μπορεί να συνίσταται σε παρενόχληση, σε παρακολούθηση, απειλές, καταγραφή σεξουαλικών εικόνων και διάδοση τους μέσα από ηλεκτρονικές συσκευές. Επειδή οι έφηβοι μεγαλώνουν, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και αλληλεπιδρούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα είναι τελικά αυτοί που θα διαμορφώσουν κουλτούρα ανοχής ή πάταξης.

Μπορεί το μέσο ή η μορφή με την οποία εκδηλώνεται η βία να διαφοροποιείται, αυτό που έχει όμως τελικά σημασία είναι τα παιδιά να γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι ανεκτή σε καμιά της μορφή και ότι όταν βρισκόμαστε μπροστά σε περιστατικά βίας, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες μιλάμε ανοιχτά χωρίς να ντρεπόμαστε.

Το Υπουργείο Παιδείας κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ισότητας των φύλων», που απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της χώρας, με στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο ‘’Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή’’ με ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Στα σχολεία μας γαλουχούνται οι πολίτες του αύριο. Οι μαθητές μέσα από την ενδυνάμωση, την ενημέρωση την ευαισθητοποίηση θα μάθουν να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό στη ζωή τους την προσωπική την κοινωνική και στο μέλλον στην επαγγελματική.

Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένη από την εμπειρία μου με τα παιδιά γιατί διαπίστωσα ότι στα σχολεία μας γίνεται εξαιρετική δουλειά. Οι μαθητές είναι ενημερωμένοι, έχουν άποψη και την εκφράζουν τεκμηριωμένα, μα πάνω από όλα έχουν τη βούληση να συμμετέχουν στο διάλογο για το μέλλον.

Τους ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση», δήλωσε η κα Μπίζιου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ