ΛΑ.ΣΥ.: ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τραγωδία και για το μείζον πρόβλημα της πόλης

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των 57 θυμάτων του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος – εγκλήματος στον Ευαγγελισμό. Απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί τίποτε και το ‘’μαχαίρι΄΄ των ευθυνών να φτάσει ως το ΄΄κόκκαλο’’ των υπευθύνων.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και λαό της Λάρισας που ανταποκρίνεται με συγκινητικό τρόπο στις καθημερινές αιμοδοσίες στο κέντρο της πόλης και στα δυο νοσοκομεία της. Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε για τη νεολαία της πόλης μας που μετατρέπει τον πόνο σε οργή και δεν σωπαίνει μπροστά στο έγκλημα που διαπράχθηκε. Οι πολιτικές ευθύνες διαχρονικά όλων όσων κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια και απαξίωσαν τον ΟΣΕ είναι τεράστιες. Όπως επίσης εγκληματική είναι και η στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και οδήγησε στα τραγικά αποτελέσματα της περασμένης Τρίτης.

Όμως η πόλη μας έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ΟΣΕ, την διάσπαση του από τις κυβερνήσεις και το ξεπούλημά του. Η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στην μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικές περιοχές όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, στο ΑΤΑ όπου τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε από 10.000 βολτ, 15χρονος μαθητής, στα ‘’νταμάρια΄΄ της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του, είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που έχει για ‘’θεό’’ τη λογική κόστους-οφέλους.

Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων διαβάσεων – ισόπεδων, υπόγειων και υπέργειων – που είναι σε κακά χάλια και δεν κατασκευαστούν νέες όπου χρειάζονται, δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής διέλευση πεζών και τροχοφόρων. Διότι, όπως καλά γνωρίζουν όσοι αναγκάζονται να περνούν από κει, υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις που είναι αδιάβατες όταν βρέχει κι όταν νυχτώνει, (πχ, στη Νέα Σμύρνη, στον σταθμό κι αλλού), υπέργειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις ανεβούν οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες κινητικά προβλήματα, (πχ., στο τέρμα της Υψηλάντου) και ισόπεδες που ενέχουν κινδύνους για πεζούς και τροχοφόρα.

Φυσικά, ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας πιστεύουμε ότι ουσιαστική και μόνιμη λύση του προβλήματος θα υπάρξει με την υπογείωση του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται από το κέντρο της πόλης.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως και οι δημοτικές αρχές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί το πάγιο αίτημα της πόλης για υπογείωση των γραμμών που διέρχονται από τον αστικό ιστό, το θυσιάζουν στο ρεαλισμό των κερδών. Είναι αμέτρητες οι φορές που επικαλούνταν στα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία 15 χρόνια το τεράστιο κόστος του έργου, δικαιολογώντας εν’ μέρη την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Καλογιάννη επικαλούνταν συχνά και τις δικαιολογίες των διοικήσεων του ΟΣΕ για δήθεν κατασκευαστική δυσκολία στο έργο της υπογειοποίησης και ‘’παζάρευε’’ μαζί τους ημίμετρα για το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους μέσα από το ΣΒΑΚ και τις αστικές αναπλάσεις, το έργο της υπογείωσης παραπέμπονταν συνεχώς στις ‘’καλένδες’’, και ο δήμαρχος που συχνά κομπάζει για την δήθεν ευρωπαϊκή πόλη που φτιάχνει, το θυμάται μετά από κάθε θανατηφόρο ατύχημα για να καθησυχάσει το λαό και να διώξει το μερίδιο των ευθυνών από πάνω του.

Εμείς οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των νέων και των εργαζόμενων της πόλης μας και σε όλη την χώρα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης κάθε φορά που πίστεψε στις δυνάμεις του ανάγκασε κυβερνήσεις και τοπικές αρχές να λύσουν προβλήματα. Όπως έγινε στον δρόμο καρμανιόλα της Λεωφόρου Καραμανλή (παλιάς Εθνικής Λάρισας – Αθήνας) όπου και εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί Λαρισαίοι της περιοχής. Και που με τον συντονισμένο αγώνα των κατοίκων των συνοικιών και της νεολαίας των όμορων σχολείων κατάφεραν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να καταδικάσουν τις προσπάθειες εμπαιγμού όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, τη διοίκηση του ΟΣΕ και τη δημοτική αρχή και να αγωνιστούν μαζί με τους μαζικούς φορείς της πόλης για:

* Την κατασκευή όλων των έργων που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν ασφαλή τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

*Την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΓΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΏΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ