ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι έρευνες των πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη εστιάζουν τις τελευταίες ώρες και στους λόγους που προκάλεσαν τη μεγάλη έκρηξη, από τη σφοδρότατη σύγκρουση των τρένων.

Μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.

Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το “τεράστιο μανιτάρι”.

Βέβαια, η οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία της μοιραίας σύγκρουσης
Από τα στοιχεία που από την πρώτη στιγμή έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες Αρχές δεν προκύπτει πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε επικίνδυνα υλικά.

Άλλωστε αυτό ήταν το πρώτο που προσπάθησαν να μάθουν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής και για τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν στο σημείο.

Αντιθέτως, προκύπτει πως τα δύο πρώτα κοντέινερς μετά την μηχανή, ήταν κενά φορτίου, τα επόμενα μετέφεραν πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο και τα τελευταία βαγόνια με κοντέινερς που είναι εντελώς άθικτα, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα.

Ως προς τις περίφημες φιάλες της επιβατικής αμαξοστοιχίας, οι Αρχές διαψεύδουν ότι ήταν φιάλες υγραερίου και ότι ήταν φιάλες πλήρωσης αέρα των φρένων που έχουν όλα τα τρένα και ήταν άθικτες.

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ