Η ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Ένωση Λογιστών Λάρισας χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του προηγούμενου διαστήματος, με κορυφαία την απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί μια κινηματική παρακαταθήκη για την πόλη της Λάρισας, καθώς η μαζικότητα που επιτεύχθηκε( τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για 20.000) αλλά και η αθρόα συμμετοχή σχεδόν απ’ όλους τους επαγγελματικούς χώρους δίνουν ένα ειδικό ιστορικό βάρος και αποτυπώνουν τις πραγματικές δυναμικές του κινήματος.

Μετά από το τραγικό έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, έγινε σαφές με τον πιο καθαρό τρόπο πως οι ζωές αποτελούν κόστος στην ανηλεή αναζήτηση κέρδους που κάνει το κεφάλαιο. Η ασφάλεια και οι υποδομές θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων, προκειμένου το κέρδος να αυξηθεί πάση θυσία. Από την μία όχθη είναι το κράτος, το οποίο συστηματικά απαξίωνε τόσο χρόνια τον σιδηρόδρομο και δεν τον αναβάθμιζε τεχνολογικά. Με το σπάσιμο του ΟΣΕ σε επιμέρους εταιρείες διόγκωσε τα προβλήματα και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του.

Οι απολύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια υποστελέχωσαν την υπηρεσία, από εκπαιδευμένο προσωπικό, γεγονός το οποίο συνδυαστικά με το μη προχώρημα της εφαρμογής τεχνολογιών ασφαλείας οδήγησαν στην περαιτέρω υποβάθμιση του. Είναι οι εργολάβοι που εκμεταλλευτήκαν την κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ και πλούτιζαν χωρίς να προχωράνε κανένα έργο που ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων. Σε αυτές τις καίριες θέσεις αντί να υπάρχει μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό το κράτος εξαρτιόνταν από την ικανοποίηση των μικροσυμφερόντων του κάθε εργολάβου, χωρίς να εξασφαλίζει την ποιότητα στην παρεχόμενη εργασία. Είναι η ιδιωτική εταιρία που παρέλαβε τους συρμούς και την διαχείριση τους για ένα τίμημα μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ και τους έφερε σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση. Δεν έκανε τις επενδύσεις που είχε δεσμευτεί να κάνει και παράλληλα ενώ γνώριζε τα τεράστια ζητήματα ασφαλείας που υπήρχαν , έθετε καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές με μόνο κριτήριο το κέρδος της.

Από την άλλη όχθη υπάρχει αυτό το μαχητικό κίνημα που κατέκλεισε του δόμους το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει ο λαός που είδε τον εαυτό του μέσα σε αυτό το τρένο. Υπάρχει το οργανωμένο εργατικό κίνημα που έχει βάλει σαν προμετωπίδα της πάλης του την ίδια την ζωή. Οι ζωές μας έχουν αξία δεν είναι κόστος, με αυτό το πολιτικό αίτημα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας που χρωστάμε στα θύματα αυτού του τραγικού εγκλήματος αλλά και στους ίδιους τους εαυτού μας. Οι μεταφορές πρέπει και μπορούν να είναι δημόσιο αγαθό με ασφάλεια και φθηνό εισιτήριο.

Ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα ταξικό μέσο μεταφοράς το οποίο συστηματικά απαξιώθηκε, μέσα από την ιδιωτικοποίηση και συνολικά την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής καθώς και το ψευδεπίγραφο αφήγημα πως όλα στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν ρολόι καταρρέει. Μόνο μέσω των λαϊκών αγώνων και της διεκδίκησης μπορεί το λαϊκό κίνημα να επιβάλλει τους όρους του για ασφαλείς και φθηνές μετακινήσεις. Μόνο με έναν ΟΣΕ κρατικοποιημένο κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων μπορεί να διασφαλιστεί, η τεχνολογική ανάπτυξη του οργανισμού, η βελτίωση των υποδομών, οι ασφαλής και φθηνές μετακινήσεις.

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε την πάλη μας, να βρούμε στο προσκήνιο, να βάλουμε τις ζωές και τις ανάγκες μας μπροστά!

· Καμία συγκάλυψη το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη. Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

· Απαιτούμε σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

· Κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα

· Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές

· Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς

· Την ενοποίηση και κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων με κοινωνικό, δημοκρατικό και εργατικό έλεγχο. Ο έλεγχος της κοινωνίας και των εργαζομένων μέσα από τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων έχει αναδειχθεί έμπρακτα ως καθοριστικός παράγοντας για την ασφάλεια.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 15/3 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ 11:30

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ