ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ: ΟΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

«Η εκστρατεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τους νεφροπαθείς, καθώς οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στη χώρα μας φτάνουν σε ποσοστό επιτυχίας το 92-93%, ενώ, ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας, ο ασθενής επιστρέφει χωρίς άλλον κίνδυνο στην αιμοκάθαρση», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Παπαλιάγκας, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Λάρισας.

«Οι μεταμοσχεύσεις λύνουν ριζικά τα προβλήματα σε όλες τις παθήσεις και σώζουν ζωές. Επιπλέον, συντελούν σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων του συστήματος υγείας ιδίως στο επίπεδο των νεφροπαθών, καθώς υπολογίζεται ότι η δαπάνη υγείας για τους αιμοκαθαιρόμενους μπορεί να φτάνει το 40% της υγειονομικής δαπάνης.

Αντίστοιχα, πολύ σημαντική είναι η προώθηση της μεταμόσχευσης μυελού των οστών όπου μάλιστα, η εύρεση δότη είναι πολύ εύκολη», συνέχισε ο κ. Παπαλιάγκας.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Συλλόγου των Νεφροπαθών τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις.

Όπως είναι γνωστό από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους δεν έγιναν αποδέκτες καμίας μορφής κρατικής ενίσχυσης. Γεγονός που δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής τους, εάν λάβουμε υπόψη και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.

Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτική και οικονομική υποστήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες.

Σημαντικό θέμα είναι η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων Νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί. Για την πόλη μας ο Σύλλογος Νεφροπαθών ζητά την αύξηση της αποζημίωσης από τα 115€ στα 180€ μηνιαίως (όσο δηλ. ισχύει για την Πάτρα και το Ηράκλειο).

«Ως προς την αιμοκάθαρση, αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα οι ιδιωτικές κλίνες αιμοκάθαρσης είναι κατά 70% ιδιωτικές και μόλις 30% οι δημόσιες, ενώ το 2014 οι ιδιωτικές ήταν περίπου 40% και οι δημόσιες 60%. Και όσο παλιότερα τόσο καλύτερα για το δημόσιο. Και αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για τις δαπάνες της υγείας», τόνισε ο Θωμάς Παπαλιάγκας.

«Η στήριξη μου στα αιτήματα – διεκδικήσεις των νεφροπαθών του νομού, είναι δεδομένη» κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπυριτζάς , Κωνσταντίνος, ο αντιπρόεδρος κ. Παπακώστας Ιωάννης και ο ταμίας κ. Λέζας Σπυρίδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ