ΚΕΝΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Β. Κόκκαλης προς τον ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντά

Ως «κενές περιεχομένου» χαρακτηρίζει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληττόμενων αμπελοκαλλιεργητών και των αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής της Λάρισας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που συνυπογράφουν 16 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ (02/01/2023) για την καταβολή 300 € ως ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου στην Π.Ε. Λάρισας προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί, ακολούθησαν ανάλογες δηλώσεις και υποσχέσεις από Κυβερνητικά στελέχη για καταβολή αντίστοιχων ενισχύσεων και στους αμπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. Λάρισας, οι οποίοι τεκμηριωμένα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα όχι μόνο εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης για τους μηλοπαραγωγούς , αλλά παραμένει ανύπαρκτη και η οποιαδήποτε πληροφόρηση αναφορικά με τις ενισχύσεις των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε. Λάρισας.

Επιπλέον, εκτός των μηλοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών, η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει ουσιαστική και ρεαλιστική λύση στο μείζον θέμα των αδιάθετων ποσοτήτων αμυγδάλων των παραγωγών της Π.Ε. Λάρισας, αποφεύγοντας την πραγματοποίηση οποιασδήποτε σχετικής προσπάθειας και ενέργειας για την επίλυση του προβλήματος .

Η συσσώρευση των αδιάθετων ποσοτήτων αμυγδάλων στις αποθήκες των παραγωγών απειλεί την επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά και τις ανάγκες της καλλιέργειας σε γεωργικά εφόδια.

Ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται σε απόγνωση. Οι δηλώσεις της Κυβέρνησης για καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τη στήριξη των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί αποδεικνύονται κενές περιεχομένου καθώς δεν υλοποιούνται και παραμένουν μόνο σε επίπεδο καλών προθέσεων, προαναγγελιών και υποσχέσεων.

Επειδή οι παραγωγοί τεκμηριωμένα ζημιώθηκαν και έχει αποδειχθεί η επιτακτική και άμεση ανάγκη στήριξης του εισοδήματος τους.

Επειδή το εισόδημα των παραγωγών έχει συρρικνωθεί δραματικά και τίθεται πλέον σε κίνδυνο η επιβίωση τόσο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων όσο και των ίδιων.

Επειδή οι παραγωγοί βρίσκονται αποδεδειγμένα στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες και αγορές αγροτικών εφοδίων για τις καλλιέργειες τους.

Επειδή η παραμέληση της φροντίδας των πολυετών καλλιεργειών απειλεί με ολοσχερή καταστροφή όχι μόνο την ετήσια παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφαλαίο.

Επειδή υπάρχει πληθώρα Κυβερνητικών δηλώσεων και δεσμεύσεων για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών που έχουν ζημιωθεί στην Π.Ε. Λάρισας, μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να χορηγήσει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στους πληττόμενους αμπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. Λάρισας και εάν ναι ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική ενίσχυση των αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας και τη διάθεση των συσσωρευμένων αδιάθετων ποσοτήτων αμυγδάλων που βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ