ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ, ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Τσόκος

Συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη σημαίνει να μείνει έξω από το κάδρο η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, που υπηρέτησαν και υπηρετούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις . Αυτή βρίσκεται πίσω από τα απανωτά «ατυχήματα», την απαξίωση υποδομών και τελικά τον τραυματισμό ή τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, νέων στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Συγκάλυψη του εγκλήματος όμως είναι να μείνουν στο σκοτάδι και τα άλλα «Τέμπη» που μας περιτριγυρίζουν και απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας, στη δουλειά, στην Εκπαίδευση, στις αστικές συγκοινωνίες, στο οδικό δίκτυο, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους και του μικρότερου κόστους για το κράτος, που στρώνει το έδαφος για νέες τραγωδίες.

Τι είναι για παράδειγμα οι γερασμένες και ασυντήρητες υποδομές, όπως οι χιλιάδες γέφυρες σε όλη τη χώρα, που μετράνε 40 και πλέον χρόνια ζωής, με ελάχιστη ή και καθόλου φροντίδα από το κράτος; (Γέφυρα Σερβίων απαγορεύτηκε η διέλευση)

Τι είναι τα παλιά και υποσυντηρημένα σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ελεγχθεί για την περίπτωση σεισμού, κάνοντας το φυλλοκάρδι μαθητών και γονέων να τρέμει; Το 50% απ’ αυτά είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών και μόνο στο 5% έχουν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης. (Πρόσφατες ανακοινώσεις για ελέγχους αφού έγινε ο σεισμός στην Τουρκία)

Τι γίνεται με εκείνα τα σχολεία που χρειάστηκαν επισκευές; Τι γίνεται με τα περισσότερα από 2.000 σχολεία που οι διευθυντές τους τα έλεγξαν …«με το μάτι» μετά τον σεισμό; Πόσα νέα «Τέμπη» μπορεί να κρύβονται από πίσω, αν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός;

Στην περιοχή μας η ΤΕΡΝΑ έκτισε σχολείο στο Δαμάσι πρόλαβε καταστάσεις και δημιούργησε εντυπώσεις, , στη Φαλανη όμως το σχολείο δεν έγινε ακόμη.

Τι είναι τα δεκάδες μεγάλα σιδηροδρομικά τούνελ σε όλη τη χώρα, που – όπως αποκαλύπτεται τώρα – δεν πληρούν καμιά από τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας και ασφαλούς διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος; Έπρεπε να γίνει η τραγωδία και τώρα σιγά σιγά ανακαλύπτουμε ελλείψεις, προβλήματα, πρότινος λοιδορούσαμε τους συνδικαλιστές, τώρα τους ακούμε, χωρίς να το παραδεχτούμε, όμως και τώρα και πριν είχαν δίκαιο.

Τι είναι το παλιό και υποσυντήρητο τροχαίο υλικό και τα οχήματα στις αστικές συγκοινωνίες, με τις συχνές βλάβες και τα ατυχήματα; Αγοράστηκαν από την Ελβετία και την Γερμάνια που για εκείνους έκλεισε ο κύκλος λειτουργίας τους τα πήραμε τα «συντηρήσαμε» και ανεβαίνει κόσμος να πάει στη δουλειά του. Ένα τεχνικό πρόβλημα είναι η μη αντικατάσταση ενός τύπου φίλτρου στην εξάτμιση το οποίο υπερθερμαίνεται με αποτέλεσμα η πυρκαγιά που συμβαίνει κατά καιρούς στα λεωφορεία. Το ξέρουν αλλά η συνάρτηση κόστος κέρδος δεν συμφέρει και περιττεύει η συντήρηση, περιττεύει η ζωή του πολίτη.

Τι είναι τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπου ένας εργάτης σκοτώνεται κάθε τρεις μέρες και δεκάδες σακατεύονται, εξαιτίας αυτής της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, που η εργοδοσία τα λογαριάζει σαν κόστος;

Αυτή την πολιτική πρέπει να «εκτροχιάσει» με τον αγώνα του ο πολίτης ! Να αλλάξει πορεία το τρένο, όχι μόνο ο μηχανοδηγός! Γιατί δεν είναι μονόδρομος η ζωή του να περνάει μέσα από «Τέμπη». Γιατί υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα και με ασφάλεια, βάζοντας στο στόχαστρο την εγκληματική πολιτική του κέρδους. Για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος, που κοστολογεί την ασφάλεια και τη ζωή του πολίτη και της νεολαίας. Η καρδιά του κτήνους στον καπιταλισμό είναι το κέρδος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ