ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Κοινή δράση 5ου Λυκείου και 5ου Γυμνασίου Λάρισας

“ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ”, είναι το βροντερό μήνυμα που μεταδόθηκε σε κοινή δράση του 5ου Λυκείου και του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, στο προαύλιο των σχολείων, στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων σχολείων, με αφορμή την Ημέρα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Μαθητές του τμήματος Β3 του 5ου Λυκείου διάβασαν προς την κοινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, αποσπάσματα των εργασιών τους ενάντια στην ενδοσχολική βία, απαντώντας σε ερωτήσεις μεταξύ των οποίων: «τι θα έλεγα στο μαθητή που εκφοβίζει, στο μαθητή που εκφοβίζεται, στους παρατηρητές και τι μπορεί να κάνει το σχολείο». Οι μαθητές μετέφεραν τα συναισθήματα που νιώθουν οι συνομήλικοι-θύματα του σχολικού εκφοβισμού, ενώ τόνισαν ότι ο καθένας μπορεί να βρεθεί στη θέση αυτών. Ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο των παρατηρητών τονίζοντας φωναχτά: «Τρέξε να φωνάξεις βοήθεια!», «Η αδράνεια σε κάνει συνένοχο του θύτη», «Μην κάθεσαι και κοιτάς. Προσπάθησε να βοηθήσεις!», «Μην επιτρέπεις στο πρόβλημα του εκφοβισμού να διογκώνεται!», « Σταθείτε στο πλευρό του θύματος! Αντιδράστε!».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών, ενώ ακούστηκαν τραγούδια, μεταξύ των οποίων το τραγούδι «Διαφορετικοί» (Εκτέλεση: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας και Αερικά), με το σύνθημα «Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε».

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. Τη διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί Αρχοντία Γιαννακάκη και Καλλινίκη Θεοδωροπούλου στο πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου.

Παρουσίασαν αποσπάσματα των εργασιών τους, οι μαθητές του Β3: Αντριάνα Ντερβίσι, Θεοδώρα Ντιντή, Σωτηρία Παλαιομίχα, Νικόλας Παλόκα, Χριστίνα Ρήτου, Ελεάννα Τσαρμποπούλου, Αθανάσιος Τσιαγκάλης, Ευάγγελος Τσόλκας.

Στις καλλιτεχνικές δημιουργίες συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, Μαρία Παππά, Νίκη Ρουμπαζάνη, Ευαγγελία Σιλιτζή, Αλεξάνδρα Φράγγου και ο μαθητής του Β3 Γεώργιος Σιώμος.

Λογοτεχνικά κείμενα διάβασαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, Βαγγέλης Πινάτσης (Μου έκλεψαν το όνομά μου-κείμενο: Tàssies) και Ευαγγελία Σιλιτζή (Καλείται ψυχή να καταθέσει-ποίημα του Μάνου Αγοραστίδη, αποφοίτου του Λυκείου, 2013).

Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου: Ειρήνη Βιεννά, Ευδοκία Γκάτα, Θεοδώρα Ντιντή, Αθανασία Σακελάρη, Ζωή Χατζηκωστή, Βασιλική Γκουντρουμπή, Κατερίνα Καρατζά, Ρεγγίνα Τσέκα, Λυδία Σταυρουλάκη.

Στην ορχήστρα συμμετείχαν: Αρμόνιο: Εύα Μωυσιάδου. Βιολί: Κωνσταντίνα Τσιγάρη(Α3). Κιθάρες: Αθανάσιος Κόκκας(Β4), Νικόλαος Πάνος(Β3), Χρήστος Πουλούλης. Τη διδασκαλία της χορωδίας είχε η εκπαιδευτικός του 5ου Γυμνασίου, Εύα Μωυσιάδου, ενώ τη διδασκαλία της ορχήστρας είχε ο εκπαιδευτικός του 5ου Λυκείου, Χρήστος Πουλούλης.

Παρεμβάσεις έκαναν οι διευθυντές των δύο σχολείων, Δημήτριος Παπαχατζόπουλος και Ζωή Δεληζώνα.
Καθώς η δράση πραγματοποιήθηκε στη σκιά και υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί συνέδεσαν το τραγικό περιστατικό, με εκείνη τη μορφή της αθέατης βίας που φοράει το προσωπείο της υποκρισίας και της ομαλότητας, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα στο βωμό της κρατικής αδιαφορίας, της απαξίωσης της ζωής, στο βωμό του κέρδους…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ