Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΝ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυστηρή κριτική, σε υψηλούς τόνους, άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, εναντίον του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η Λαρισαία Βουλευτής εστίασε στις διατάξεις για το νερό, χαρακτηρίζοντας «ιεροσυλία» το γεγονός ότι «ενώ ακόμα δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα από την παντελή υποβάθμιση και το κακήν – κακώς ξεπούλημα, αντί “πινακίου φακής”, του δημόσιου αγαθού της μαζικής μεταφοράς μέσω σιδηροδρόμου, η Κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα δημόσιου κοινωνικού αγαθού». Περιέγραψε, επίσης, ως «πολιτικό κυνισμό» την χρονική “σύμπτωση” της ψήφισης του Νομοσχεδίου με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που εορτάζεται αύριο.

Η Ευαγγελία Λιακούλη επανέλαβε με έμφαση το αίτημα – που είχε διατυπώσει σε δημόσιες παρεμβάσεις της, όλες τις προηγούμενες ημέρες – η Κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις. «Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Η ύδρευση αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας» επισήμανε, ενώ ανέδειξε αναλυτικά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εντοπίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

«Πάρτε πίσω, τώρα, τα άρθρα για τα ύδατα και ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, για να εγκύψουμε μονιασμένοι στην επίλυση των υδατικών προβλημάτων, που απαιτούν άμεσα ρεαλιστικές απαντήσεις. Εμείς στη Λάρισα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία το γνωρίζουμε καλά. Ακόμα μια κυβερνητική θητεία φθάνει στο τέλος της και το πρόβλημα διαιωνίζεται, τα έργα καρκινοβατούν, οι αγρότες σε αδιέξοδο, αγωνιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους, βλέποντας το νερό να χάνεται στη θάλασσα, οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος της κλιματικής κρίσης, απέναντι σε μια Κυβέρνηση, που για τέσσερα χρόνια αδιαφόρησε να δώσει τις αναγκαίες λύσεις και να επιταχύνει τις δέουσες παρεμβάσεις, παρατείνοντας το υφιστάμενο τέλμα, με ολέθριες συνέπειες για τον Τόπο μας», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, η Λαρισαία Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άρθρο που έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις των αγροτών, αναφορικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κατά 20 % γειτονικών οικοπέδων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. «Η γαλάζια ρύθμιση, που η Ν.Δ. είχε πάλι ψηφίσει στο άρθρο 4 του δικού της νόμου 4951/2022, είναι απαράδεκτη και καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο. Απαιτούμε τώρα, άμεσα, να διορθωθεί. Εγγράφως να το αλλάξετε, όχι στα λόγια, γιατί από λόγια, μας έχετε “χορτάσει”, και εμάς και ιδίως τους αγρότες που παλεύουν να επιβιώσουν, που αγωνίζονται να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, που μάχονται κόντρα στην ερημοποίηση της υπαίθρου», σημείωσε η Λαρισαία Βουλευτής.

Περαιτέρω, η Ε. Λιακούλη τοποθετήθηκε για τις ενεργειακές διατάξεις, αναδεικνύοντας ότι «ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ η ενεργειακή ένδεια αποτελεί διογκούμενη απειλή, ενώ η ενεργειακή δημοκρατία αναδεικνύεται σε σύγχρονο προοδευτικό κοινωνικό αίτημα, η Ν.Δ. συνεχίζει τα παιχνίδια υπέρ των λίγων και ισχυρών, με μόνο της μέλημα την ενεργειακή “ολιγαρχία”.

Συμπερασματικά, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας στηλίτευσε το γεγονός ότι «εξαιτίας της Κυβέρνησης, αντί να νομοθετούμε μια σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία, αντί να ψηφίζουμε καινοτόμες παρεμβάσεις για ανθεκτικότητα μπροστά στην κλιματική κρίση, αντί να θεσπίζουμε ρεαλιστικές λύσεις για την επάρκεια και ποιότητα των υδάτινων πόρων, αντί να επιταχύνουμε δράσεις κυκλικής οικονομίας, αντί να διασφαλίζουμε την ενεργειακή δημοκρατία υπέρ των πολλών, είμαστε μπροστά σε μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για το περιβάλλον».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ