ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η παρέμβαση του Βασίλη Κόκκαλη στη Βουλή

Να αποσύρει εδώ και τώρα το νομοσχέδιο που οδηγεί από την «πίσω πόρτα» στην ιδιωτικοποίηση του πιο σημαντικού δημοσίου αγαθού, του νερού, ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα της βουλής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η μοναδική λύση, έστω και την ύστατη ώρα, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά ξεκάθαρα στην ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Θα ζημιωθούν όχι μόνο οι πολίτες, θα ζημιωθούν και οι αγρότες».

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν αυτό το οποίο επιχειρείται από την Κυβέρνηση. Όμως και όσες λέξεις βρεθούν χάνουν το νόημά τους. Έχουν χάσει πλέον το νόημα λέξεις, όπως λογική, λέξεις όπως μέτρο, λέξεις όπως αλήθεια, διότι ούτε η λογική ούτε η αλήθεια ούτε και το μέτρο υπάρχει σε αυτά τα οποία φέρνετε στη Βουλή για ψήφιση.

Όπως και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που επί είκοσι ημέρες επιμένατε ότι υπάρχει το σύστημα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και ξαφνικά σήμερα (σ.σ. χθες) είδαμε σε φωτογραφία, είδαν όλοι οι πολίτες, ότι ο χώρος είναι γιαπί -ο χώρος από το 2019, όπως κατέθεσαν τουλάχιστον πέντε σταθμάρχες, δεν λειτουργεί, δεν φτιάχτηκε- έτσι και με αυτό το νομοσχέδιο σήμερα επιμένετε ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό. Αλήθεια, αν πραγματικά το πιστεύατε, θα το λέγατε; Όχι, βέβαια.

Όσον αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή, ρώτησε ο κ. Σκρέκας «γιατί διαμαρτύρεστε;» και περισσότερο απευθύνθηκε στους Βουλευτές τους κυβερνητικούς, προκειμένου να τους πείσει, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι μικρή, γνωρίζει πραγματικά ότι ιδιωτικοποιείται το νερό και η άλλη, η μεγάλη κατηγορία, δεν γνωρίζει, αλλά συμμορφώνεται είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω κομματικής πειθαρχίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ασκεί δημόσιο έλεγχο. Πού το είδατε αυτό.

Πού το είδατε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η Ρυθμιστική Αρχή υποκαθιστά το δημόσιο; Είναι ανεξάρτητη αρχή. Το λέει και το όνομα. Όμως, όπως είπαμε, οι λέξεις πλέον έχουν χάσει το νόημά τους. Η Ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ρυθμίζει τις συνθήκες ανταγωνισμού, ρυθμίζει όχι το αγαθό, αλλά την αγορά και την πώληση του αγαθού.

Ό,τι κάνει στην ενέργεια, έρχεται τώρα να το κάνει και για το νερό. Επιμένει, όμως, ο κύριος Υπουργός. Δεν το πιστεύουμε. Και αυτό πρέπει να το ακούσουν ιδιαίτερα προσεκτικά οι Βουλευτές οι κυβερνητικοί, τους οποίους ακούμε από τούτο εδώ το Βήμα να λένε ότι δεσμεύτηκε ο Υπουργός, έκανε δήλωση ότι δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι, τα χαρτιά αλλά λένε και αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ασχολείται με τις συνθήκες ανταγωνισμού του συγκεκριμένου αγαθού, το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό.

Δύο είναι τα βασικά τα οποία αγνοείτε: Πρώτον, ότι το δημόσιο δεν έχει την εποπτεία. Δεύτερον, δεν μετέχει στον σκληρό πυρήνα της δημόσιας διοίκησης του ελληνικού δημοσίου -ό,τι έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας- μετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο. Αυτά τα δύο απουσιάζουν.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι η Αντιπολίτευση –να κάνω μία υπόθεση εργασίας- έχει λαϊκισμό. Ήρθαν οι διοικητικοί δικαστές και ξέρετε αυτοί οι δικαστές ασχολούνται και γνωρίζουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους δικαστές τι σημαίνει δημόσιος χαρακτήρας. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει βλάβη στο δημόσιο, γιατί δικάζουν καθημερινά υποθέσεις στις οποίες ο ένας διάδικος είναι το δημόσιο ή με τη στενή του όρου έννοια ή με την ευρεία του όρου έννοια.

Τι είπαν, λοιπόν, αυτοί οι δικαστές; Είπαν ότι η ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μεταβάλλει τις παραδοχές αυτές, εφόσον από καμία διάταξή τους δεν θεσπίζεται η υποχρέωση των κρατών-μελών για ιδιωτικοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, ο έλεγχος της παραγωγής και διάθεσης του οποίου δεν μπορεί, για τους λόγους που αναφέραμε ήδη, να υπαχθεί σε παρόμοιο κανονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο και γι’ αυτό σας ζητούν και αυτοί να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε να το τροποποιήσετε ούτε να το βελτιώσετε.

Η μοναδική λύση, έστω και την ύστατη ώρα, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά ξεκάθαρα στην ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Θα ζημιωθούν όχι μόνο οι πολίτες, θα ζημιωθούν και οι αγρότες.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ