Ο ΤΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΟΣ ΣΤΟ “ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ”

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 ο δικηγόρος Λάρισας & Υπ. Διδάκτωρ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής ΑΠΘ, κ. Χατζημιχος Αστέριος παραβρέθηκε ως καλεσμένος στην εκπομπή της κ. Αγγελικής Νικολούλη ” Φως στο τούνελ” στο MEGA. Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν, πέρα από τις υποθέσεις που διερευνά η εκπομπή ( δολοφονία Χατζημιχάλη στη Σάμο, εξαφάνιση Αρουτινιαν από Εύοσμο Θεσσαλονίκης), η τραγωδία στα Τέμπη, η ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και η απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους αλλά και η αποκάλυψη της εκπομπής για τα τούνελ, που αποτελούν παγίδες θανάτου και φανερώνουν τις υφιστάμενες παραλείψεις που υπάρχουν για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Ο κ. Χατζημιχος αναφέρθηκε στη τραγωδία των Τεμπών και στο βαρύ κλίμα που επικρατεί ιδίως στη Λάρισα. Τόνισε, πως ο κόσμος από το αρχικό σοκ και την θλίψη των πρώτων ημερών πλέον πέρασε στο στάδιο της οργής και ζητά πλήρη ποινικη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επεσήμανε πως, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας , ευθύνες δεν φέρεται να καταλογίζονται μόνο στα πρόσωπα για τα οποία έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη αλλά και σε άλλα πρόσωπα , των οποίων οι ενέργειες ή παραλείψεις, πρέπει να διερευνηθούν, εάν αποτέλεσαν αιτιακή συνθήκη πρόκλησης της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με αποτέλεσμα τον θάνατο τόσων ανθρώπων, σε όποια θέση και αν βρίσκονται .

Για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εκπομπής για τις φερόμενες παραλείψεις, που υπάρχουν στο πεδίο της ασφάλειας των τούνελ, τόνισε πως μπορεί και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για να διερευνήσει αν στοιχειοθετουνται ποινικές ευθύνες από δόλο ή αμελεια -για να προληφθεί μελλοντικό κακό-, αφού το άρθρο 291 ΠΚ (: διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών) είναι έγκλημα δυνητικής διακινδύνευσης ( δηλαδή αρκεί από τις παραλείψεις να μπορεί να επέλθει κίνδυνος ζωής αορίστου αριθμού προσώπων) .

Τέλος, επισήμανε, πως πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή από τα θύματα της τραγωδίας και τις οικογένειες τους, σχετικά με την είσπραξη αποζημιώσεων από την Υπεύθυνη Εταιρία εξ αδικοπραξιας και χρηματικών ικανοποιησεων για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη , ώστε να μην εκληφθεί ότι συντρέχει κάποια παραίτηση τους από μελλοντική διεκδίκηση αυτών των αξιώσεων από τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ