Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΆΜΕΣΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Ερώτηση για την άρση της αδικίας, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπονικών Τμημάτων, κατέθεσε στη Βουλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Λαρισαίας Βουλευτή με Καθηγητές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με την Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, κα Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, κ. Δημήτρη Καντά.

Μετά τη συνάντηση, λοιπόν, η Λαρισαία Βουλευτής, μαζί με δεκαεπτά Βουλευτές της Κ.Ο., προχώρησε άμεσα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το συνολικό ζήτημα, με την οποία ανέδειξε προς την Κυβέρνηση ότι «σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών, που η Κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται. Δικαίως διαμαρτύρονται καθώς, παρότι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων πενταετούς φοίτησης, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου στα κάτωθι Πανεπιστημιακά Τμήματα:

1) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, 2) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας: Τμήμα Γεωπονίας, 23) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, 4) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων: Τμήμα Γεωπονίας, 5) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, 6) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, 7) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας».

Επιπροσθέτως, η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει πως «οι απόφοιτοι των Τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014, παραμένουν σε “ομηρία” χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου. Δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ, να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υφίστανται επαγγελματική ανισότητα, στερούμενοι τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας διεκδικεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.:

– Κατάθεση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου στους αποφοίτους των εν λόγω Γεωπονικών Τμημάτων και να μπορούν να εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ,

– Συνολική λύση στο χρόνιο πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των φοιτητών και των γονέων τους, με νομοθετική επέκταση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του Π.Ε. Γεωπόνου στους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Γεωπονικής Κατεύθυνσης, τα οποία ιδρύθηκαν μετά το 2014 και λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της Χώρας μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ