Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ

Ανακοίνωση της Θεματικής Υγείας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ, δια χειρός κ. Γκάγκα, προχώρησε στις 23/2, στην έκδοση Εγκυκλίου «Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων» όπου προβλέπονται ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ρυθμίσεις για τη στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ, όσον αφορά το Ιατρικό-Νοσηλευτικό-Επιστημονικό-Διοικητικό προσωπικό.

Η εγκύκλιος αυτή στηρίχτηκε στην Αρ. 300 γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ που συνήλθε στις 25/11/22, στην σύνθεση του οποίου μετέχουν [Αρ. Πρωτ.: Α1β/Γ.Π. 53582 (1/09.2020)] ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Ν.Ε.), με αναπληρωτή τον Οργανωτικό Γραμματέα της Ε.Ν.Ε. και ένας εκπρόσωπος με τον αναπληρωτή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.).

Το ΚΕΣΥ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και οι αποφάσεις του δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, παρά μόνο εφόσον νομοθετηθούν από την πολιτεία.

Στην ουσία, η εγκύκλιος αναφέρεται σε μια σειρά από συστάσεις που κάνει το ΚΕΣΥ για την λειτουργεία των ΜΕΘ που θα πρέπει να λάβει υπόψη η πολιτεία όπως π.χ. για την στελέχωση των ΜΕΘ, για τις σχέσεις των επαγγελματιών μεταξύ τους, για τον αριθμό των κλινών, για την εκπαίδευση και τα καθήκοντα, για τον έλεγχο ποιότητας μέσω εργαλείων κλπ.

Αντί λοιπόν η Κα Γκάγκα να διαβουλευτεί με τους εμπλεκόμενους στην βάση της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ και να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να βρουν έδαφος εφαρμογής αυτές οι προτάσεις, στέλνει την γνωμοδότηση ως εγκύκλιο εφαρμογής στα νοσοκομεία με εντολή να κόψουν το κεφάλι τους να βρουν τους πόρους να την υλοποιήσουν. Λες και τα νοσοκομεία θα βρουν από μόνα τους τους επιπλέον Νοσηλευτές και το άλλο προσωπικό αλλά και να δημιουργήσουν με μαγικό τρόπο τις συνθήκες ώστε να την εφαρμόσουν.

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!.

Ας δούμε όμως το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ που υιοθέτησε άκριτα η Κα Γκάγκα:

• Ελάχιστη ύπαρξη 8 κλινών ΜΕΘ ανά Νοσοκομείο (όπου είναι λιγότερες πρέπει να αυξηθούν με μαγικό τρόπο)

• Αύξηση, υποχρεωτικά κατά ελάχιστο, των κλινών ΜΕΘ στο 10% των κλινών του κάθε Νοσοκομείου

• Στελέχωση, υποχρεωτικά κατά ελάχιστο, 3 Νοσηλευτών/κλίνη (και 2 για κάθε κλίνη ΜΑΦ), 1 Τραυματιοφορέα,
1 Βοηθό Θαλάμου, 1 Φυσιοθεραπευτή πρωί Απόγευμα και Σαββατοκύριακα και 6 Ιατρών (Σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζονται αυτά τα νούμερα?).

• Επιθυμητή η ύπαρξη Γραμματειακής υποστήριξης και Μόνιμου Προσωπικού Καθαριότητας (που θα βρεθεί..?)

Για να δώσουμε μια διάσταση αυτών των αριθμών, για τη ΜΕΘ π.χ. του Σωτηρία, δυναμικότητας 50 Κλινών, σύμφωνα με την Εγκύκλιο, απαιτούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατά ελάχιστο 150 Νοσηλευτές, 12 Τραυματιοφορείς. 12 Βοηθοί Θαλάμου, 12 Φυσιοθεραπευτές, 36 Ιατροί, 6 Γραμματείς.

Τι παιχνίδια είναι αυτά αλήθεια στις πλάτες των εργαζομένων….???

Επιπλέον, η εγκύκλιος προκαλεί, καθώς προβλέπει ότι: «Το νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινείται, μόνο εάν έχει εξασφαλισθεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ». Κατάφωρη παραβίαση δηλαδή της ανεξαρτησίας των Υπηρεσιών στα Νοσοκομεία. Γυρίζουμε πίσω ξανά στην δεκαετία του ’80?

Το γνωρίζει αυτό η Διεύθυνση Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας..? Τι θέση παίρνει αλήθεια η λαλίστατη ΕΝΕ δια του Προέδρου της και μέλους του ΚΕΣΥ..? Συμφωνεί και υπογράφει την εγκύκλιο, ή διαφωνεί και καταγγέλλει..? Τι θέση παίρνει αλήθεια η ΠΟΕΔΗΝ με τον εκπρόσωπό της στο ΚΕΣΥ? Προφανώς τόσο η ΕΝΕ, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ συμφωνούν, μιας και δεν έχουμε δει καμία αντίδραση μέχρι τώρα.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι η Εγκύκλιος «νομιμοποιεί» την ύπαρξη Διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ όχι στην ευθύνη της ΜΕΘ, αλλά στους Ιατρούς των Κλινικών, αναθέτοντας συμβουλευτικό ρόλο στους Ιατρούς της ΜΕΘ. Προφανώς η ρύθμιση αποτελεί μια δικαίωση του κ. Μητσοτάκη όταν δήλωνε χωρίς ντροπή ( και με την έκθεση

Λύτρα στα χέρια του από το Μάιο του 2021..) το Δεκέμβριο του 2021 ότι «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω! Έχετε εσείς»;

Είναι προφανές ότι η Εγκύκλιος εντάσσεται στη «προεκλογική καταιγίδα» Νομοσχεδίων και δεσμεύσεων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας ( όπως το Ειδικό Μισθολόγιο Νοσηλευτών…) ικανοποιώντας τους χορηγούς της ( βλέπε Ιδιωτικοποίηση Ογκολογικού Παίδων) και τα «δικά της παιδιά» αδιαφορώντας για τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ εφαρμογή της στα Νοσοκομεία. Αλλά τι τους νοιάζει. Μήπως αυτοί θα κληθούν να την εφαρμόσουν;

Καλούμε τη Κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική Εγκύκλιο που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, είναι εκτός πραγματικότητας και Νομιμοποιεί τους Διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.. Αλλιώς οι ΕΥΘΥΝΕΣ είναι όλες δικές τους..

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ