ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 16ου Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τις εκπαιδευτικούς κ. Κατερίνα Τζομπανάκη, κ. Δώρα Γκανάβα και κ. Εύη Μπελόγια επισκέφθηκαν το όμορφο και γραφικό χωριό της Μακρινίτσας στο Πήλιο για να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα βότανα και τη χρησιμότητά τους με θέμα: “Βότανα: υγεία, ευεξία, ομορφιά”. Η εκπαιδευτική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού-eTwinning προγράμματος “Bee friends, Bee Active, Bee Happy: Όλοι μαζί για την προστασία των μελισσών”.

Η επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα αποτέλεσε μια εκπαιδευτική εμπειρία που επέτρεψε στους μαθητές να μάθουν για την αξία των βοτάνων και των φυτών που φύονται στην περιοχή και στην Ελλάδα γενικότερα. Μέσα από το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο κτήριο του Κ.Π.Ε. οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την χρήση των βοτάνων και τα πλεονεκτήματα που έχουν απέναντι στα συμβατικά φάρμακα.

Κατά το βιωματικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια της Μακρινίτσας, παρατήρησαν την ομορφιά του περιβάλλοντος και αναγνώρισαν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Μέσα από αυτήν την εμπειρία μπόρεσαν να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα φυτά αυτά και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και να κατανοήσουν τη σημασία τους για την υγεία και την ευεξία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές έμαθαν για τις πολλαπλές χρήσεις των βοτάνων, τη σημασία τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία τους. Γνώρισαν επίσης πολλά βότανα και φυτά τα οποία αγαπούν και από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες. Τώρα είναι έτοιμοι να επιλέξουν τα κατάλληλα βότανα και φυτά για να δημιουργήσουν τον δικό τους μελισσόκηπο στο σχολείο μας, o οποίος θα αποτελείται από φυτά πλούσια σε γύρη και νέκταρ και θα αποτελέσει έναν βιότοπο για τις μέλισσες, αφού οι ίδιοι οι μαθητές θα κατασκευάσουν ‘ξενοδοχεία μελισσών’ που θα χρησιμοποιούνται ως φωλιές για τις μοναχικές μέλισσες, αλλά και για άλλα είδη επικονιαστών!

Ο Διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρει τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις εκπαιδευτικούς που με τη συμμετοχή τους στο περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, αποδεικνύοντας πως η εκπαίδευση και η συνεργασία μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Αναμένουμε τις επόμενες δράσεις που έχουν ετοιμάσει για εμάς και τον πλανήτη μας!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ