Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βασίλης Ζωγράφος Συντονιστής ΝΕ Ν. Λάρισας του ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της ΚΕ του κόμματος

Τελειώνει η τρίτη θητεία στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Αγοραστού και ο Αχελώος ξανά στην επικαιρότητα. Ήμουν νιος και γέρασα. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα .

Τελειώνει η τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη ,  είχε κι αυτός τον Αχελώο πάνω πάνω στην ατζέντα  . Οι  κ.κ. Μητσοτάκης και Αγοραστός είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες. Τα προβλήματα των αγροτών του κάμπου της Θεσσαλίας είναι πολλά και φλέγοντα .
Ξεχωρίζει η άρδευση . Τα νερά να ποτίζουν με αδιαλειπτη ροή τα χωράφια τους , φυσικά σε χαμηλό κόστος.
Η άρδευση των χωραφιών τους ,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ,είναι μείζον ζήτημα.  Αυτό δεν έλυσαν όλα αυτά τα χρόνια ο κ.Αγοραστός και ο κ.Μητσοτάκης.
Οι αγρότες γνωρίζουν , στη Θεσσαλία η ταμίευση χειμέριων υδάτων για την άρδευση των εαρινών καλλιεργειών αποτελεί επείγον πρόβλημα ,τη στιγμή που οι αρδευτικές ανάγκες καλύπτονται  τα τρία τέταρτα ,από τα υπόγεια αποθέματα . Κάθε χρόνος που περνάει ο κίνδυνος που διατρέχει η αειφορία του Θεσσαλικού κάμπου θα βαίνει αυξανόμενος .
Επιβάλλεται να δοθεί έμφαση στη μελέτη  και την κατασκευή  φραγμάτων ,σε γνωστές και εντοπισμένες λεκάνες απορροής ποταμών για να περιοριστεί η χρήση νερού από τα υπόγεια αποθέματα.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί.
Η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Απορροής Ποταμών που αποφασίστηκε το 2017 με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου εμπεριέχει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να δίνει λύσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ναι!!
Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ βρίσκεται η λύση. Η έγκριση των σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση  αντιμετώπισε το θεσμικό ζήτημα. Απομένει η κοινή προσπάθεια σε πολλά επίπεδα για να δούμε αποτελέσματα.
Τα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ δεν περιείχαν τα έργα του Αχελώου. Αποκλείστηκαν ως μη συμβατά με το νέο εκσυγχρονιστικό πλαίσιο διαχείρισης νερών από τα αρμόδια όργανα της Ε .Ε.
Συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τρεις δέσμες μέτρων.
1η δέσμη η μείωση κατανάλωσης νερού.
2η δέσμη τα δρομολογημένα έργα.
3η δέσμη τα πρόσθετα έργα.
Με τα αναθεωρημένα σχέδια καλείται η Ελληνική Διοίκηση  με όλες τις δομές της που αφορούν το ζήτημα , να βάλει μία τάξη στην διαχείριση του δημόσιου αγαθού,που είναι το νερό, την αλόγιστη χρήση του. Δίνεται η δυνατότητα να περατωθούν τα δρομολογημένα φράγματα διασφαλίζοντας το δικαίωμα  σε περισσότερους αγρότες να κάνουν χρήση του δημόσιου αγαθού από δημόσιους ταμιευτήρες.
Μπορεί ακόμη να κάνει πράξη τη δυνατότητα κάθε αγρότη που χρησιμοποιεί ιδιωτική πομώνα , να εξομοιώνει το κόστος άρδευσης των χωραφιών του με το μειωμένο κόστος των χρηστών με αρδευτικό νερό που παρέχεται από κρατικές δομές. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται πράξη το δικαίωμα όλων των αγροτών να κάνουν χρήση του δημόσιου αγαθού στη βάση του δικαιώματος της αναλογικότητας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν ακολούθησε τον σωστό δρόμο. Κινήθηκε δικαστικά εναντίον του νόμου, για τον αποκλεισμό των έργων εκτροπής υδάτων του Αχελώου από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης, λεκάνες απορροής ποταμών (ΛΑΠ) . Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας καθυστέρησε την υλοποίηση των σχεδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Αυτού του είδους ιδεοληπτικές συμπεριφορές δεν προωθούν την επίλυση του υδατικού προβλήματος, ειδικά όταν υιοθετούνται από αρμόδιους παράγοντες. Υπάρχει ωστόσο, ένα θετικό παράδειγμα που δείχνει τις ευνοϊκές συνθήκες, λόγω αναθεώρησης των σχεδίων, για την υλοποίηση ενός φράγματος σε περιοχή όπου απουσιάζει μέχρι τώρα ταμίευση χειμέριων υδάτων.
Δημοπρατήθηκε ο πολύ σημαντικός ταμιευτήρας Ενιπέα (Σκοπιάς) Φαρσάλων με τεράστια αντιπλημμυρική, οικολογική, αρδευτική και υδρευτική σημασία. Ο ταμιευτήρας Ενιπέα(Σκοπιάς)Φαρσάλων συμπεριλαμβάνεται στα φράγματα της τρίτης δέσμης στα αναθεωρημένα σχέδια. Έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αρκεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης ή της Περιφέρειας. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έκανε αναφορά ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω ΣΔΙΤ  ιδιωτικά κεφάλαια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται αργότερα για τους αγρότες.
Ο ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ δεν αντιπαραθέτει τις τρεις δέσμες έργων με τα έργα του Αχελώου. Στη συγκυρία του 2017 δεν υπήρχε χώρος για τα έργα του Αχελώου. Ήταν αναγκαστική η μη συμπερίληψή τους.
Ο αποκλεισμός των έργων Αχελώου θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια ακόμη, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των αναθεωρημένων ΣΔΛΑΠ του 2017 .
Εδώ φαίνεται και ο εμπαιγμός σε βάρος των αγροτών. Εδώ φαίνεται όλα ήταν προεκλογικά τεχνάσματα, να υφαρπάξουν την ψήφο των αγροτών, λέγοντας πράγματα που δεν πίστευαν.
Δεν λέμε να σταματήσει η “κριτική ” στα ΣΔΛΑΠ του 2017,ούτε να υπάρξει παραίτηση από τη διεκδίκηση της συνέχισης των έργων κορυφής του άνω ρου του Αχελώου.
Η όποια κριτική, ωστόσο πρέπει να είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης και στις τρεις δέσμες μέτρων. Οι δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων δεν είναι άγνωστες. Οι δομές διαχείρισης πάσχουν .  Λελογισμένη χρήση του νερού άρδευσης δεν γίνεται, ούτε έλεγχος της κατασπατάλισης .
Εκείνο που είναι βέβαιο , είναι αναγκαίος  ο  εκσυγχρονισμός του συστήματος για την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας στη Θεσσαλία.
Θα βοηθούσε η από κοινού διεκδίκηση των τοπικών φορέων ( Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγροτικοί σύλλογοι, Συνεταιρισμοί κλπ) για επιτάχυνση του ρυθμού των έργων.
Ως ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ διαφωνούμε με τις άγονες αντιπαραθέσεις των αρμοδίων. Επιδιώκουμε τον γόνιμο διάλογο που κάνει πιο σίγουρες τις επιλογές.
Υ.Γ. Είναι σαφές, δεν έχει πλέον νόημα η αντιπαράθεση “υπέρ ή κατά ” της εκτροπής του Αχελώου. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση πρωταρχικά του Περιφεριάρχη κ.Αγοραστού, ώστε να στραφεί στην υλοποίηση των ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας με πιέσεις προς την Κεντρική κυβέρνηση και νέο σχέδιο για το υδατικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αυτό που επείγει σε σχέση με τον Αχελώο, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ταμιευτήρα της Μεσοχώρας και η εκκίνηση ταμίευσης υδάτων Αχελώου του Υδροηλεκτρικού Σταθμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ