ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αννας Βαγενά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού

Η 22η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα νερού. Μια μέρα νωρίτερα, η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή μόνη της ένα καταστροφικό νομοσχέδιο, με το οποίο στην πραγματικότητα ξεκινά το ξεπούλημα του νερού. Συγκροτεί μια Ρυθμιστική Αρχή για την ύδρευση, που είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει 264 άρθρα με κρίσιμες ρυθμίσεις για το νερό, για τα δάση, για τη βιοποικιλότητα, για τα απορρίμματα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατατέθηκε στη Βουλή την 1/03/23, εν μέσω του τραγικού γεγονότος του δυστυχήματος στα Τέμπη, σχεδόν χωρίς διαβούλευση.

Λίγο λοιπόν πριν το τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, βάλθηκε να αποτελειώσει όποια δημόσια υποδομή και δημόσιο αγαθό έχει απομείνει στη χώρα μας. Αγνόησε ακόμα και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής που έβαλε πολύ καθαρά το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων, οι οποίες ορίζουν ότι δε μπορεί να υπάρξει αποκρατικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Δηλαδή το Σύνταγμα επιβάλλει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. να ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο που έχει την εποπτεία της.

Αυτό λοιπόν που κατάφερε να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 εν μέσω μνημονίων και να εξαιρέσει την ιδιωτικοποίηση του νερού από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το κάνει σήμερα η ΝΔ αυτοβούλως και χωρίς μνημόνιο. Βέβαια σήμερα, εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, ζούμε ένα άλλο ιδιότυπο μνημόνιο, το μνημόνιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο προστατεύει μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που τη στηρίζουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ