ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ Δ.Ε. Ν. ΖΕΡΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες

Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την ψυχή του Γένους μας. Είναι ημέρα διπλής χαράς και γιορτής. Αφενός, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, αρχή της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και αφετέρου, η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, αρχή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, της σωτηρίας του Γένους μας από το σκοτάδι της μακραίωνης οθωμανικής σκλαβιάς.

Προηγήθηκε η αφύπνιση του πνεύματος μέσω του νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Εκκλησίας, όπου φωτισμένοι Δάσκαλοι του Γένους μεταλαμπάδευσαν στους υπόδουλους ραγιάδες ιδέες, αξίες και ιδανικά και τους βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν την εθνική τους ταυτότητα και την ανάγκη να ανακτήσουν την ελευθερία τους και τα πατρογονικά τους εδάφη. Και εδραιώθηκε τόσο βαθιά μέσα τους αυτή η ανάγκη, που τους έδωσε δύναμη να τα βάλουν με ολόκληρη οθωμανική αυτοκρατορία, με ασύγκριτη αριθμητική και πολεμική υπεροχή και να υπερνικήσουν και άλλες δυσκολίες και εμπόδια, όπως, στην αρχή ειδικά, την εναντίωση της απολυταρχικής Ευρώπης που ένιωθε να διακυβεύεται το status quo της, και δυστυχώς, σε κάποιες φάσεις του Αγώνα, τις έριδες και τη διχόνοια των ίδιων των Ελλήνων.

Ωστόσο, η σταθερή προσήλωση στον δίκαιο Αγώνα και η συνειδητοποίηση πως μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορεί να κερδηθεί, οδήγησαν το Γένος μας στην Ανεξαρτησία του.

Η ημέρα, λοιπόν, μας καλεί να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το πολυπόθητο αγαθό της Ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και να συναισθανθούμε το δικό μας Χρέος να διαφυλάξουμε όσα μας παρέδωσαν με το αίμα τους οι πρόγονοί μας και, αν χρειαστεί, να μιμηθούμε το παράδειγμά τους!

Χρόνια Πολλά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ