ΣΑΜΕΡ ΑΜΑΡΙ: Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΟΝΩΝ

Το μήνυμα του επικεφαλής της Πόλης που Θέλουμε για την Εθνική Επέτειο

Στις 25 Μαρτίου του 1821 πραγματοποιήθηκε η Επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού με αφετηρία την Πελοπόννησο. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σταδιακά και σε άλλες υπόδουλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενσαρκώνει το πνεύμα της ομόνοιας και της ομοψυχίας απέναντι σε ένα όραμα κοινό και έναν εθνικό σκοπό, ενσαρκώνοντας τις αρχές του δικαίου και της ηθικής. Αποτελεί για όλη την ανθρωπότητα παράδειγμα αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Το πνεύμα της αυτοθυσίας και του ηρωισμού εμπνέει τους Έλληνες σε όλους τους αγώνες τους. Η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία αψηφά τον κίνδυνο και την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, φτάνοντας στα όρια του παραλογισμού, για να προτιμήσουν τον ένδοξο θάνατο από την άτιμη ζωή. Παράλληλα, οι αγωνιστές του 1821 πρόβαλαν στις επαναστατικές τους προκηρύξεις τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της ελευθερίας (εθνικής, πολιτικής, ατομικής), της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο ξεσηκωμός και ο αγώνας των Ελλήνων του ʼ21 δεν ήταν επίτευγμα μιας και μόνο τάξης, μιας κατηγορίας ανθρώπων, αντίθετα ήταν συνονθύλευμα ανθρώπων όλων των τάξεων και των κατηγοριών, κινημένοι από το κοινό ιδανικό της ελευθερίας και της εθνικής αντίστασης. Τέλος, η φράση του Μακρυγιάννη «Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ», έτσι όπως διατυπώνεται μέσα από τα «Απομνημονεύματά» του είναι δίδαγμα συνεργασίας και συναδέλφωσης, στιγματίζοντας τον ατομικισμό, την αρχομανία, τον εγωισμό, τη διχόνοια και την έλλειψη πολιτικής ευθύνης που αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο και την ευημερία του λαού, που στηρίζονται στο ομαδικό πνεύμα και στην ενότητα.

Εξάλλου, η διατήρηση της ελευθερίας απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και αγώνες και θέλει «Αρετή και τόλμη !»

Χρόνια πολλά Ελλάδα !

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ