ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΚΑΣ: ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 113 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ παραβρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Απόστολος Πέκας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο κ. Πέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρευρέθηκα χθες στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 113 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ.

Το Κιλελέρ παραμένει πάντα επίκαιρο. Παρά το γεγονός πως η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της δεν αποτελεί το κύριο αίτημα των αγροτών στις μέρες μας, ο αγώνας για την καθημερινή τους επιβίωση γίνεται συνεχώς δυσκολότερος. Ο αγρότης και η αγρότισσα ατενίζει το μέλλον γεμάτος/η απελπισία.

Ως γιος δυο εργαζόμενων γονιών στην «παλιά» Αγροτική Τράπεζα και με τον πατέρα μου ως διευθυντή, επί σειρά ετών η παρουσία μας στις εκδηλώσεις ήταν κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Με χαρά παρευρισκόμασταν κάθε χρόνο στις μαζικότατες εκδηλώσεις και μέσα από αυτές μάθαμε την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Η χθεσινή παρουσία μου ομολογώ πως με γέμισε θλίψη. Η μεγαλύτερη γιορτή του αγροτικού κόσμου, διοργανώθηκε από μεριάς της πολιτείας, ως ένα μνημόσυνο με κομματικό-κυβερνητικό χαρακτήρα.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο σημεία που μου έκαναν αλγεινή εντύπωση και τα οποία δικαιολογούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό:

Τα κόλλυβα!!

Αν είναι δυνατόν! Πρώτη φορά πάω σε εκδήλωση μνήμης και με «κερνάνε» κόλλυβα. Δεν ξέρω ποιος/α είχε την φαεινή ιδέα αλλά εδώ υπάρχει μία σύγκρουση αντιλήψεων η οποία πρώτα από όλα είναι ιδεολογική. Ή θα αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκδηλώσεις αυτές ως μνημόσυνα ή ως εκδηλώσεις μνήμης μέσα από τις οποίες η τιμή στους αγώνες του παρελθόντος θα ανοίγει τον δρόμο στις διεκδικήσεις του μέλλοντος.

Η τοποθέτηση του Βουλευτή της ΝΔ και συντοπίτη μας κ. Κέλλα ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κέλλας είχε την ύψιστη τιμή να παρευρίσκεται στον ιστορικό αυτό χώρο ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της χώρας μας και του ίδιου του προέδρου της Βουλής. Αντί αυτού επέλεξε να «τσαλαπατήσει» την τιμή αυτή και να τοποθετηθεί σκληρά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός πως όλοι/ες οι πολιτευτές της ΝΔ είχαν ξεκάθαρη εντολή να είναι εξαφανισμένοι/ες μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Είναι κάτι που τους/τις έχει κάνει ιδιαίτερα ανυπόμονους/ες καθώς φαίνεται. Ο χειρισμός όμως αυτών των περιπτώσεων προς κομματικό όφελος εκτός από το ότι δεν τιμά κανέναν, διαιωνίζει και μία από τις βασικότερες παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, αυτή της χρήσης του ως λάφυρο. Να θυμίσω εδώ πως η αντιμετώπιση τους έχει γίνει σημαία τελευταία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, οπότε καλό είναι να ξεκινήσουν τον αγώνα κοιτάζοντας τους προς τους εαυτούς τους.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω και από αυτό το θέμα. Η πολιτεία οφείλει να σταματήσει να βλέπει τις εκδηλώσεις αυτές ως ένα διεκπεραιωτικό πανηγυράκι και να τις μετατρέψει σε γιορτές δημοκρατίας.

Η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν δημοκρατικό χώρο να τιμήσει τους αγώνες όπως πιστεύει, ακόμα και αν αυτό οδηγεί σε παραπάνω από μία εκδηλώσεις ανά περίπτωση.

Έχει όμως την ευθύνη οι δικές της εκδηλώσεις να είναι αυτές που θα διασφαλίζουν και θα ενισχύουν την συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας απέναντι στη λήθη. Να τίθενται τα ζητήματα και τα ιστορικά γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση σύμφωνα με τις επεξεργασίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, έχει την ευθύνη οι εκδηλώσεις αυτές να είναι σάρκα από την σάρκα της κοινωνίας με την εξασφάλιση της συμμετοχής θεσμών, συλλόγων, συνδικάτων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μέγιστου δυνατού αριθμού των πολιτών της.

Υ.Γ. Τουλάχιστον τα κόλλυβα ως κόλλυβα ήταν καλά και ο κ. Κέλλας, σε αντίθεση με άλλους, καλός ομιλητής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ