Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα εκατόχρονα του εμβληματικού για την ιστορία της χώρας, Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας.

Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων πως «προσφέρει τα μέγιστα στην αγροτική έρευνα και στην αγροτική βιοποικιλότητα» προσθέτοντας ότι «το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι πλούτος. Είχα την τιμή ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την τεράστια συμβουλή των υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του ΕΛΓΟ να ξεκινήσει για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019 το ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών και Βιομηχανικών Φυτών.

Η κατοχύρωση του πολλαπλασιαστικού υλικού είναι ίσως από τα πιο σημαντικά κομμάτια του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζουμε πολλές εμπορικές ποικιλίες που δεν είναι κατοχυρωμένες ή είναι κατοχυρωμένες από άλλες χώρες ή θα τις κατοχυρώσουν άλλες χώρες. Κι εδώ είναι τεράστια η συμβουλή του Ινστιτούτου και του ΕΛΓΟ».

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τους υπαλλήλους και όλα τα στελέχη του Ινστιτούτου, σημειώνοντας ότι «ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη σήμερα την αγροτική έρευνα και την κατοχύρωση και βελτίωση των γηγενών ποικιλιών».

Τέλος, για την τράπεζα γενετικού υλικού, προειδοποίησε πως κινδυνεύει καθώς δεν υπάρχει τεχνικό και εργατικό προσωπικό για τις καλλιέργειες. «Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να σωθεί, είναι ο εθνικός μας πλούτος κι αυτό είναι πέρα και έξω από οποιοδήποτε κόμμα» κατέληξε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ