ΛΑΡΙΣΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΝΟ ΠΑΤΙΝΙ

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού και μελλοντικών ενεργών πολιτών της Λάρισας, σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ασφάλειας, είναι το αντικείμενο της διημερίδας με τίτλο «Ηλεκτρικό Πατίνι – Ποδήλατο: έξυπνη και ασφαλής μετακίνηση στην πόλη» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης.

Η διημερίδα διεξάγεται στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με το ακροατήριο να αποτελείται από μαθητές της Β΄ Τάξης Γυμνασίων της πόλης
Περισσότεροι από 500 μαθητές της Λάρισας θα ενημερωθούν για βασικές αρχές της έξυπνης και ασφαλούς μετακίνησης στην πόλη με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με νέες υποδομές και δρόμους, οι πολίτες γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην αστική μετακίνηση, με όρους βιωσιμότητας. Κινούμενοι με ποδήλατο και εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, ενημερώνονται για την οδική τους ασφάλεια, σέβονται το δικαίωμα στην πρόσβαση σε όλους και γίνονται μέρος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, του αστικού θορύβου και των ρύπων.»

Με την ολοκλήρωση της διημερίδας οι συμμετέχοντες αναμένεται:

• Να γνωρίσουν τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Λαρισαίων

• Να γνωρίσουν τις ποδηλατικές αστικές διαδρομές της πόλης, π.χ. προτεινόμενες διαδρομές και περιαστικούς ποδηλατικούς περιπάτους.

• Να γνωρίσουν τον ΚΟΚ που αφορά τα δίτροχα μέσα μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια)

• Να ενημερωθούν για τους κινδύνους ασφάλειας όταν παραβιάζουν τον ΚΟΚ και την αντιμετώπιση των τραυματισμών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

• Να γίνουν πολλαπλασιαστές αυτής της γνώσης στη σχολική κοινότητα καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα της πόλης.

Τις εισηγήσεις της ημερίδας παρακολούθησαν σήμερα μαθητές της Β΄Τάξης από το 4ο, 5ο, 7ο, 12ο και 13ο Γυμνάσιο Λάρισας, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν μαθητές από το 2ο, 3ο, 6ο, 10ο και 15ο Γυμνάσιο.

Η διημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων (Λάρισα πόλη που Μαθαίνει, Πανεπιστήμιο Πολιτών, Αντιδημαρχία Παιδείας, Αντιδημαρχία Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης, Δημοτική Αστυνομία, Δ.Η.Κ.Ε.Λ Ακαδημία Ποδηλασίας), τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης, την Τροχαία Λάρισας, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Τομέας ανάπτυξης, Τμήμα αστικής και Υπεραστικές Ποδηλασίας), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΕΚΑΒ Λάρισας, την Ertico Academy και αθλητές ποδηλασίας.

Χαιρετισμούς στην σημερινή έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν οι Δεληγιάννης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Μόρας Βαγγέλης πρόεδρος της Δ.Η.Κ.Ε.Λ, Μπαξεβάνου Σταυρούλα, Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Λαρισαίων, Κρομμύδα Δέσποινα εκπρόσωπος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Γιαννακόπουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ