ΚΚΕ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα: Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση φθηνού κρέατος στη λαϊκή κατανάλωση και εισοδήματος επιβίωσης στους κτηνοτρόφους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για το “καλάθι του Πάσχα” και προσπαθεί να εμφανιστεί ως αυτή που ενδιαφέρεται πραγματικά να φάει ο κόσμος φθηνά το αρνί, πιέζοντας τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αρνιά τους ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής.

Την ίδια στιγμή δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της λαϊκής οικογένειας μπροστά στα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων, όπως για παράδειγμα μέτρα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.α. Επίσης, δεν έχει πάρει μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (πχ αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο), για εγγυημένες τιμές στο κρέας, το γάλα κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων πρόκειται να συγκεντρωθεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Τα προηγούμενα χρόνια με τις λεγόμενες “προσφορές”, φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το “καλάθι”, οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ταυτόχρονα, με τις “ευλογίες” και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και με πολύ χαμηλότερη τιμή και οι “ελληνοποιήσεις”, πιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή στον κτηνοτρόφο. Από τις συμπληγάδες του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνθλίβονται και οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες.

Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα αμνοερίφια τους κάτω του κόστους παραγωγής που έχει εκτιναχθεί (πχ κόστος για ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα κτηνιατρικά φάρμακα κ.α).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει:

– Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης στους κτηνοτρόφους.

– Προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ