Το Σύνολο Μουσικού Θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων «Το Παλιόπαιδο στα ίχνη του El Sistema» και «Το Παλιόπαιδο στα ίχνη του El Sistema – Μουσική Επένδυση» των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση:
• την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, για το ευρύ κοινό, στο αμφιθέατρο του σχολείου,
• τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Λάρισας, στο αμφιθέατρο του σχολείου,
• το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Αγρινίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου,
• τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας.
Η ιστορία του «Παλιόπαιδου» είναι εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema της Βενεζουέλας, ενός οράματος που ξεκίνησε από τον μουσικό και οικονομολόγο Jose Antonio Abreu, ο οποίος πίστεψε πως η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών που ως τότε ζούσαν στο περιθώριο, λόγω της φτώχειας τους. Ο Abreu ξεκίνησε μια σταυροφορία που φαινόταν απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί από τη φτώχεια, τη νεανική παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό μαθαίνοντάς τους, δωρεάν, κλασική μουσική και κάνοντάς τα μέλη μιας κλασικής συμφωνικής ορχήστρας.
Το Παλιόπαιδο μιλάει για ένα παιδί συνηθισμένο σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστό, όπως είναι το κάθε παιδί. Ένα παιδί που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή, λοιπόν, αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όμως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο;
Πρόκειται για μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αξία της πίστης στον άνθρωπο.
«Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, ανήκει στην σύγχρονη παιδική/νεανική λογοτεχνία και είναι βραβευμένο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015.
Η παράσταση ανέβηκε σε θεατρικό κείμενο της Ήλιας Καρυαμπά, σκηνοθεσία της θεατρολόγου Αγγελικής Βόγια, διεύθυνση ορχήστρας – διδασκαλία τραγουδιών – μουσική επιμέλεια της Ελένης Κουτή, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ηχητική κάλυψη και επιμέλεια φωτισμού των Μανώλη Καμπούρη και Νίκου Έξαρχου και τεχνική υποστήριξη από τις Σοφία Κόκκινου και Ματιάννα Νάκα.
Στις παραστάσεις παρευρέθηκαν:
• η συγγραφέας, Αγγελική Δαρλάση, η οποία υπέγραψε ένα προς ένα τα βιβλία της «Το Παλιόπαιδο», δώρο των γονέων των μαθητών προς όλο το σύνολο,
• η ηθοποιός και πρωτεργάτρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Άννα Βαγενά, η οποία εμφανώς συγκινημένη συνεχάρη τους μαθητές με ιδιαίτερη θέρμη,
• η πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, Βιβή Κοψιά,
• η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Θεατρικής Αγωγής, Νάγια Μποέμη
• η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Τζίνα Καλογήρου,
• οι εκπρόσωποι του El Sistema Greece, Αγγελική Γεωργοκώστα και Φένια Μπινιάρη
• ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Νίκος Ζέρβας.
Πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, οι συνάδελφοι του Μουσικού Σχολείου Αθήνας Βίκυ Βαλαώρα και Δημήτρης Θεοχάρης και η μητέρα μαθήτριας του συνόλου Βασιλική Μαρρά – Ζιάκα, που επιμελήθηκε το μακιγιάζ των μικρών ηθοποιών.
Στον ρόλο του «παλιόπαιδου» υπήρξε διπλή διανομή και τον ερμήνευσαν οι Σοφία Γεωργοπούλου και Αγγελίνα Εξάρχου.
Το σκίτσο της αφίσας φιλοτέχνησε η μαθήτρια Μαρίνα Δημοπούλου και τα σκηνικά επιμελήθηκαν μαθητές του σχολείου.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Αναστασίου Χ., Αργυροπούλου Σ., Βλαχάβας Α., Γεωργιάδου Γ., Γεωργοπούλου Σ., Γιούδη Μ., Γκέρου Σ., Γκουνέλα Φ., Δημοπούλου Μ., Δήμου Γ., Δρένης Κ., Εξάρχου Α., Ζιάκα Η., Ιωαννίδης Α., Κορδά Χ., Κούρτη Ε., Λιακατάς Χ., Μουζάκη Κ., Μπασδέκης Π., Ντέλιου Π., Νούλας Κ., Παληγιάννης Γ., Παντελιός Α., Παρασκευά Α., Πουλτσίδης Κ., Σκαρίπα Α., Σμουδιάνη Γ., Σπανός Κ., Σωτηρίου Γ., Τσιατσιάνη Α., Τσιώτα Ε., Τσούτσα Ε., Χάμου Α., Φιλίππου Α.