Δεκτή έγινε η πρόταση του Μ. Χαρακόπουλου από τον ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη – Αφορολόγητη η αποζημίωση των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων
Η δυνατότητα αναπροσαρμογής της αποζημίωσης των προέδρων των κοινοτήτων με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος, η εκλογή ως πρόεδρου της τοπικής κοινότητας του πρώτου σε σταυρούς από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό στην κοινότητα, ανεξαρτήτως του συνδυασμού που επικρατεί σε επίπεδο δήμου, και η άρση των κωλυμάτων για την υποψηφιότητα αστυνομικών στις δημοτικές εκλογές, ήταν τα ζητήματα στα οποία εστίασε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου προεδρεύει, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού».
Πέφτει ο πήχυς για Τοπικά Συμβούλια
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τη μείωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης του ελάχιστου αριθμού κατοίκων σε ένα χωριό από 300 σε 200, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα τριμελούς τοπικού συμβουλίου, αντί μονοπρόσωπης εκπροσώπησης, σημείωσε «η απογραφή επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε ότι δεν γερνά απλά ο πληθυσμός της χώρας, αλλά συρρικνώνεται. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε πολλά χωριά, παίρνει θα έλεγα διαστάσεις κυριολεκτικά ερήμωσης. Τα χωριά μας σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν ΚΑΠΗ. Όσοι πολιτευόμαστε το διαπιστώνουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις μέρες. Συνειδητοποιούν όλοι ότι μιλούμε για χωριά, στα οποία έχει μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και είναι ένας πληθυσμός γηρασμένος». Ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό μου αν θα υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση.
Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς ανεξαρτήτως δήμου
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την ευκαιρία αυτή επανήλθε στο ζήτημα που είχε θέσει, μετά την διαβούλευση που είχε κάνει με τους προέδρους τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νομού, ζητώντας «σε κάθε χωριό, σε κάθε τοπική κοινότητα, από 200 πια -που μειώσατε το όριο- μέχρι 2000 κατοίκους, να εκλέγεται πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ο πρώτος σε σταυρούς από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ανεξαρτήτως εάν σε επίπεδο δήμου υπάρχει μια διαφορετική επιλογή συνδυασμού.
Νομίζω είναι εύλογο, είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας η οποία γίνεται απόλυτα σεβαστή και από την πολιτεία. Σας είχα αναφέρει, θυμάμαι τότε, το παράδειγμα της Βερδικούσας, που είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι στην Ελασσόνα. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ως σημείο αναφοράς των πολυτέκνων. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος είχα πει τότε, η τοπική κοινωνία να εκλέγει, και τον εκλέγει και με μεγάλη διαφορά, τον φίλο μου τον Κώστα Τσέτσιλα επί τετραετίες και να μην έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται όπως επιλέγει η τοπική κοινωνία, αν σε επίπεδο δήμου υπάρχει μια διαφορετική επιλογή».
Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στον κ. Χαρακόπουλο είπε ότι «για τους προέδρους των κοινοτήτων βλέπω μεγάλη ομοφωνία εδώ. Το θέσατε εσείς κ. Πρόεδρε, κατάλαβα ότι το θέτει η πλειοψηφία, το θέτει η μειοψηφία, με έναν ορισμένο τρόπο το θέτουν και τα άλλα κόμματα αν κατάλαβα καλά, το θέτει η ΚΕΔΕ, άρα, νομίζω, ότι θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τις λεπτομέρειες της ρύθμισης θα τις δούμε λίγο και θα τις φέρουμε με τροπολογία για να τακτοποιηθούν, για να είναι μια ισορροπημένη ρύθμιση. Έχει διάφορα διαδικαστικά, θα τη φτάσουμε σε μια ισορροπία. Νομίζω, ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πάμε».
Αφορολόγητη η αποζημίωση προέδρων κοινοτήτων
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο εστίασε την προσοχή του ο πρόεδρος της Επιτροπής «είναι η θετική ρύθμιση που φέρνετε όσον αφορά την αποζημίωση που λαμβάνουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων που θα είναι πια αφορολόγητη, δεν θα λογίζεται ως εισόδημα. Μιλούμε για έξοδα παράστασης, έξοδα κίνησης, δεν είναι κάποια σημαντικά ποσά. Όμως, όπως το επισημάνατε και εσείς χθες, στην επί της αρχής ομιλία σας, εάν προστεθούν με άλλα εισοδήματα μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα, μπορούν να στερήσουν από τους προέδρους, από τους δικαιούχους, τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα ή παροχές της πολιτείας. Με αφορμή αυτό, θα ζητούσα, κ. υπουργέ, να εξετάσετε, το είχα πει και τότε στην αρχική συζήτηση του νομοσχεδίου, τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζεται αυτή η αποζημίωση όχι μόνο με βάση την χιλιομετρική απόσταση της τοπικής κοινότητας από την έδρα του δήμου, αλλά και με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, το μέγεθος της τοπικής κοινότητας. Για παράδειγμα, όταν έχουμε τοπικές κοινότητες, όπως είναι η Φαλάνη ή η Γιάννουλη στην εκλογική μου περιφέρεια, στη Λάρισα, που έχουν πληθυσμό 5 ή και 10.000 κατοίκους, είναι εύλογο νομίζω η αποζημίωση να είναι ανάλογη, γιατί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας έχει μεγαλύτερο φόρτο. Για πολύ περισσότερα ζητήματα θα πρέπει να επισκέπτεται την έδρα του δήμου για να τα επιλύσει, να τα αντιμετωπίσει».
Επ’ αυτού ο υπουργός Εσωτερικών είπε «κ. πρόεδρε, το ακούω, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι, στην παρούσα φάση και στον σύντομο χρόνο που έχουμε, να κάνουμε αυτήν την “άσκηση” -να το πω έτσι. Αλλά, είναι προφανές ότι, αυτό το θέμα παραμένει στην ατζέντα της επόμενης διακυβέρνησής μας, η οποία, ούτως η άλλως, δεν βραδύνει. Θα συνεχίσουμε το έργο μας, σε δύο μήνες από τώρα. Άρα, στην πραγματικότητα, είναι κάτι που εντάσσεται στις προεκλογικές εκτιμήσεις, τις οποίες πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση».
Κωλύματα αστυνομικών για δημοτικές εκλογές
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών «αν υπάρχει κάποια σκέψη να επανεξετάσετε τα κωλύματα που αφορούν τους αστυνομικούς, οι οποίοι πολιτεύονται στις δημοτικές εκλογές». Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας είπε «για τους αστυνομικούς θέσατε ένα θέμα κ. Πρόεδρε θα το δω. Έχει μεγάλη σημασία εδώ η θέση που θα πάρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί αυτό είναι που εδώ πρέπει να σταθμίσει.
Δηλαδή, ακούω πολύ το τι θα μου πει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι δευτερευόντως θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Να το πω διαφορετικά, εάν στέρξει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κατεύθυνση αυτή, εμείς δεν έχουμε λόγο να το αρνηθούμε».