ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απαράδεκτη κατάσταση στον πολυσύχναστο δρόμο της Λάρισας

Οι δυο πρόσφατοι τραυματισμοί στην οδό Βόλου της Λάρισας, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Χρόνια τώρα, κατά διαστήματα χάνονται ανθρώπινες ζωές και τραυματίζονται πολλοί, στο άκρως επικίνδυνο τμήμα της Οδού Βόλου από το ύψος της παλαιάς Ε.Ο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έως την έξοδο της Λάρισας προς τον Βόλο που διασχίζει μια μεγάλη κατοικημένη περιοχή (συνοικία Αγ. Γεωργίου) και αρκετούς επαγγελματικούς χώρους.

Γι’ αυτά, τα εγκληματικά αποτελέσματα, δεν φταίει η κακιά στιγμή, αλλά:

– η μεγάλη αύξηση της διέλευσης μεγάλων οχημάτων, αλλά και γενικότερα της κίνησης οχημάτων απ’ αυτόν τον δρόμο προς Βόλο ή προς Λάρισα, λόγω των πανάκριβων διοδίων που επέβαλαν και διατηρούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με την στήριξη και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΠΑΘΕ,

– η απουσία δραστικών μέτρων αποσυμφόρησης της κίνησης των οχημάτων και κατασκευής έργων υποδομής για την προστασία και διευκόλυνση των πεζών, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, συνδυασμένα με την οικοδομική ανάπτυξη της περιοχής, του σχεδίου πόλης και των χρήσεων γης που διέπονται απ’ αυτό και που είναι προσαρμοσμένα στα συμφέροντα της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας.

Απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε υποκριτική τη θλίψη που εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και την δημοτική αρχή Λαρισαίων, κάθε φορά που έχουμε νεκρούς ή τραυματίες απο τροχαία στην οδό Βόλου.

Κι αυτή η υποκρισία τους φαίνεται πιο καθαρά, όταν απέναντι στα αιτήματα των δικαίως αγαναχτισμένων και εξεγερμένων κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου και γενικότερα της Λάρισας, για να γίνουν τα απαραίτητα έργα και να μην επιτρέπεται η διέλευση των μεγάλων οχημάτων από την οδό Βόλου, αρχίζει ένα άθλιο πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Κυβέρνησης και στο τέλος κανείς δεν έχει καμία ευθύνη και η κατάσταση χειροτερεύει.

Αυτή η εγκληματική κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδώ. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος νεκρός ή τραυματίας από τροχαίο στην πολύπαθη οδό Βόλου της Λάρισας.
Τα μόνο που μπήκαν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν κάποια φανάρια, που δεν έλυσαν το πρόβλημα, ενός βαρυφορτωμένου δρόμου, όπως δεν το έλυσε ο κυκλικός κόμβος επι της παλιάς Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Λάρισας-Αθήνας, αν δεν υπάρξει μια συνολική παρέμβαση για την ασφάλεια του δρόμου.

Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν σταματήσει η διέλευση των μεγάλων οχημάτων από τον αστικό ιστό της πόλη, αν δεν συνδεθεί με το αίτημα για κατάργηση των διοδίων, που αναγκάζει τα μεγάλα οχήματα, αλλά και πολλά επιβατικά αυτοκίνητα να διέρχονται από την παλιά Ε.Ο Λάρισας – Βόλου, άρα και μέσα από την πόλη.

Αν δεν κατασκευαστεί η παρακαμπτήρια οδός, που θα συνδέει την Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στο ύψος της Βιοκαρπέτ, με την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, μετά την κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, από όπου θα εκτρέπεται η κυκλοφορία όλων των μεγάλων και μικρότερων οχημάτων προς τον Βόλο και αντιστρόφως και η παράλληλη αναβάθμιση της Π.ΕΟ Λάρισας – Βόλου συνολικά.

Αν δεν γίνει πράξη το αίτημα των κατοίκων για μετατροπή της οδού Βόλου, σε δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα απαραίτητα έργα για τη μετατροπή του τμήματος της παλιάς εθνικής οδού σε αστικό δρόμο.

Αν δεν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο νότιο τμήμα της οδού Καραμανλή (παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης).

Αν δεν γίνουν με συνεργασία Δήμου Λαρισαίων, Περιφέρειας και κυβέρνησης, μια σειρά έργα όπως υπόγειες διαβάσεις πεζών, σήμανση, καλύτερο φωτισμό, πεζοδρόμια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ