ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στην άθλια ζυγαριά του κόστους – οφέλους μπήκε και η εξεύρεση λύσης στο καυτό πρόβλημα της τριχοτόμησης της πόλης μας από το σιδηροδρομικό δίκτυο (Αθήνας – Θεσ/νίκης και Λάρισας – Βόλου) στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων της Πέμπτης 6 Απρίλη, τόσο από την δημοτική αρχή Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.α.) και τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις όσο και από τον Περιφερειάρχη (ΝΔ), τους τοπικούς βουλευτές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και από τους τεχνοκράτες που έλαβαν μέρος.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην τοπική διοίκηση κρατάμε ψηλά το αίτημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά καθ ‘όλη τη διάρκεια των θητειών εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί το ζήτημα εδώ δεν είναι οι παθογένειες του αστικού κράτους που εδώ και διακόσια χρόνια δεν μπορεί να λύσει λόγω ανικανότητας ή έλλειψης πολιτικής βούλησης, όπως προβάλλεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά είναι η συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθείται και στις μεταφορές.

Είναι η πολιτική η οποία έχει σήμερα τα χαρακτηριστικά του κόστους – οφέλους. Οι λύσεις που προτείνονται από τον ΟΣΕ και την κυβέρνηση σήμερα (βύθιση, υπεργειοποίηση, υπογειοποίηση κ.α.), από τους βουλευτές των λοιπών αστικών κομμάτων αλλά και το σύνολο των τεχνικών εμπειρογνωμόνων είναι σε αυτή τη λογική, ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα πρέπει να είναι κοστολογημένο με βάση τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού για σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς μεταφορές.

Το δίλλημα επομένως που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι καθαρό. Ή θα υπερισχύσουν τα κέρδη των εταιρειών ή οι λαϊκές ανάγκες και οι ανθρώπινες ζωές.

Μπορεί ο ΟΣΕ και η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι το κόστος της υπογειοποίησης είναι δυσθεώρητο λόγω τεχνικών δυσκολιών όμως όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Εκεί γιατί άραγε δεν μπαίνει ένα τέτοιο όριο; Γιατί φυσικά η συμμετοχή στις διεθνείς συμμαχίες τους εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία και προσδοκούν από αυτές τα ανάλογα οφέλη – μερίδια κερδών.

Κάτω από το πρόσχημα των τεχνικών δυσκολιών και της μελέτης σκοπιμότητας ο τεχνικός κόσμος, η τοπική και η κεντρική διοίκηση προσπαθούν να τριπλάρουν ολόκληρη την πόλη και να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Όμως, ο λαός της πόλης μίλησε μέσα από τα οργανωμένα σωματεία, τους συλλόγους και τους λοιπούς φορείς στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών. Το βασικό αίτημα της πόλης είναι η υπογειοποίηση των γραμμών και εμείς ως ΚΚΕ δεν παζαρεύουμε καμία άλλη λύση σε αυτό το ζήτημα. Σήμερα υπάρχουν οι επιστημονικές και οι τεχνικές δυνατότητες να πραγματοποιηθούν και τα πιο δύσκολα έργα.

Ακούσαμε από τον κ. δήμαρχο την άποψη ότι η πόλη θα πρέπει να κινητοποιηθεί με μαζικές διαδηλώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. δήμαρχος σε τακτά χρονικά διαστήματα εξέφραζε την θέση ότι δεν είναι αυτή η φιλοσοφία του, ότι οι λύσεις δεν βρίσκονται στο πεζοδρόμιο αλλά στους θεσμικούς φορείς και στα αρμόδια όργανα του αστικού κράτους. Τι αποδείχθηκε όμως όλα αυτά τα χρόνια από αυτού του είδους την πολιτική; Ότι η λογική της διεκπεραίωσης μέσα σε κλειστά γραφεία και σε διαδρόμους υπουργείων δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τη λύση σε κάθε πρόβλημα που αφορά τον λαό την δίνει ο ίδιος ο λαός όταν κατεβαίνει οργανωμένα στον δρόμο, φωνάζει και διεκδικεί.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τον λαό της πόλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ