Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΤ

Δείτε τί ανεφερε ο εκπρόσωπός τους Κ. Παπαϊωάννου

Ως εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, συντασσόμενοι και με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.), είμαστε αντίθετοι στις διατάξεις του Ν. 5037/2023, δηλαδή στη δημιουργία νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), για τους παρακάτω λόγους:

Καταρχήν, εγείρει ερωτήματα αυτή η fast track σύσταση ανεξάρτητης Αρχής, καθόσον η ίδρυση ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών γίνεται ώστε να «εγγυώνται» την εύρυθμη λειτουργία αυτών ακριβώς των αγορών, όπως της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των σιδηροδρομικών μεταφορών, κλπ.

Η δημιουργία της πρώην ΡΑΕ το 1999, έγινε ακριβώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν ενέργεια.

Ήταν ακριβώς η διαμόρφωση μιας αγοράς ενέργειας με πολλαπλούς παρόχους που έθεσε την ανάγκη ύπαρξης μιας Ρυθμιστικής Αρχής που να μπορεί να ρυθμίσει αυτή την αγορά. Έτσι, ιδρύθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τον ίδιο νόμο που για πρώτη φορά νομοθέτησε την απελευθέρωση της παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, προσφέρονται από επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και από Δήμους) και σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ :“Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης”, καθώς και ότι “η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας”».

Πλέον μετά την ψήφιση του Ν. 5037/2023, οι καθοριστικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής, των κανονισμών ύδρευσης αποχέτευσης και άρδευσης περνούν πλέον στις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ, καθόσον τα παραπάνω αναφέρονται ρητά ότι αποτελούν το πεδίο και το αντικείμενο της (διατάξεις του «κρισιμότερου» άρθρου 11 του παραπάνω νόμου).

Δηλαδή η ΡΑΑΕΥ θα ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση, την κοστολόγηση και την τιμολόγηση του νερού, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενες αυξήσεις.

Μέχρι σήμερα οποιαδήποτε αύξηση στο νερό θα έπρεπε να γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου. Πλέον αυτό αλλάζει, και η τιμή του νερού θα καθορίζεται από τον Κώδικα Τιμολόγησης που θα εισηγείται η ΡΑΑΕΥ με βάση τη νέα ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού που αναμένεται να θεσπιστεί.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει «λυγίσει» τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και παρότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε και έχει ψηφιστεί διάταξη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέρους του, κανείς δεν εγγυάται ότι σε μέλλοντα χρόνο, οι απαιτήσεις είσπραξης των οφειλών των ΔΕΥΑ από τους παρόχους ενέργειας, όπως π.χ. η ΔΕΗ, δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά στην αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης, αφού ρητώς στο Νόμο αναφέρεται ότι η ΡΑΑΕΥ εποπτεύει και παρακολουθεί το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο της παροχής των υπηρεσιών ύδατος.

Τέλος εισάγεται ως αναγκαία προϋπόθεση, για την αξιολόγηση προτάσεων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα των υπηρεσιών ύδατος, η διαπίστωση διαχειριστικής επάρκειας τους, από τη ΡΑΑΕΥ.

Αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτηρίων αυτών, θα καθοριστούν μελλοντικά με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, χωρίς κανείς να γνωρίζει κανείς αυτή την στιγμή οτιδήποτε, ενώ επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η διασφάλιση της δυνατότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος για επαρκή στελέχωσή τους, σύμφωνα με τον εσωτερικό οργανισμό τους.

Δηλαδή με λίγα λόγια, υποστελεχωμένες ΔΕΥΑ ή ΔΕΥΑ που δεν θα καταφέρουν να πάρουν διαχειριστική επάρκεια, για να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης έργων από διαθέσιμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποχρεωθούν αναγκαστικά σε οιασδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας, προγραμματικής σύμβασης ή σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ με άλλους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, υπό την παρακολούθηση και εποπτεία της ΡΑΑΕΥ και με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας (παρ. 4δ, άρθρου 11 του Ν. 5037/2023).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ