«ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος, με τα Σωτήρια Πάθη και Ανάσταση του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicArte» στα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.

Την ξεχωριστή αυτή μουσική παράδοση πλέον για την πόλη, εμπνεύστηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος και συνεχίζει με ιδιαίτερη θέρμη ο Μητροπολίτης κ.κ. Χαρίτων. Μετά από προτροπή του ιδίου, μαζί με την Νεανική Χορωδία “musicArte” ψάλει και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του συλλόγου δημιουργώντας ένα φωνητικό σύνολο ογδόντα (80) μικρών και μεγάλων χορωδών.

Τα χορωδιακά σύνολα θα ψάλλουν την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023, κατά την Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών το γνωστό αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926). Ο συνθέτης, ο οποίος καθιέρωσε την “a capella” τετραφωνία δυτικού τύπου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική.

Η τετράφωνη χορωδιακή προσαρμογή για παιδικό και μικτό χορωδιακό σύνολο, σεβόμενη την πρωτότυπη εναρμόνιση για ανδρική χορωδία και τις μελωδικές γραμμές του εξαιρετικά κατανυκτικού έργου του Πολυκράτη, έγινε από τον κ. Κων/νο Μάτη.

Την επομένη, 14 Απριλίου στην Ακολουθία του Επιταφίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνα, οι νεανικές «αγγελικές» φωνές θα ενωθούν με τους χορωδούς της μικτής χορωδίας του συλλόγου και σε «αντιφωνία» θα ψάλλουν τα «Εγκώμια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής», σύμφωνα με το βυζαντινό ύφος προσδίδοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επιτάφιο θρήνο. Τη διεύθυνση και διδασκαλία των χορωδιακών συνόλων έχει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ