ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Ελληνική αποστολή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος ταξίδεψε στη Σεβίλλη προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη προωθητική εκδήλωση της πρωτοβουλίας EUCOTTON

Η Ελλάδα και η Ισπανία, οι δύο χώρες οι οποίες συγκεντρώνουν το σύνολο της παραγωγής βαμβακιού στην Ευρώπη, συνεργάζονται μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και της πρωτοβουλίας EUCOTTON για την ανάδειξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού ως μια βιώσιμη, ποιοτική και ιχνηλατίσιμη πρώτη ύλη.

Το EUCOTTON, ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει ως κεντρικό άξονα το μήνυμα: «Η Ευρώπη σχεδιάζει ένα βιώσιμο μέλλον με ευρωπαϊκό βαμβάκι». Επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές σχετικά με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού και να παρέχει πλήρη ιχνηλασιμότητα (“από το αγρόκτημα στη μόδα”) του προϊόντος.

Ήδη από το 2022 υλοποιείται πλήθος δράσεων απευθυνόμενες τόσο προς τους καταναλωτές όσο και προς τους επαγγελματίες του κλάδου της βαμβακοπαραγωγής και εκκόκκισης, της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιαίτερο ενδιαφέροντος για την παραγωγή και μεταποίηση αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης.

Η τελευταία δράση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA), υλοποιήθηκε στη Σεβίλλη στις 30 Μαρτίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Cajasol και είχε ως θέμα: «EUCOTTON Info day – ένας οδικός χάρτης για πιο βιώσιμα υφάσματα». Η εκδήλωση, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού προγράμματος EUCOTTON, συγκεντρώνοντας περισσότερους από εκατό επαγγελματίες, διαμορφωτές γνώμης και εκπροσώπους δημοσίων φορέων. Για διεύρυνση της βάσης των αποδεκτών υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης απευθείας μέσω live streaming.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Cajasol, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλύσεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου, αλλά και τις στρατηγικές για να προωθηθεί αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό βαμβάκι ως μια από τις πιο ποιοτικές και βιώσιμες πρώτες ύλες στον κόσμο. “Το EUCOTTON ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά ταυτότητας του βαμβακιού που παράγεται στην Ευρώπη, όσον αφορά στην υψηλή ποιότητά και τον υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο παραγωγής του. Καλλιεργείται από μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους επιτυγχάνοντας υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ECA κ. Αντώνιος Σιάρκος.

Ο Αντιπρόεδρος της ECA, κ Dimas Rizzo υπογράμμισε “την εξαιρετική συνέργεια ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής βαμβακιού στην Ελλάδα και την Ισπανία, η οποία το έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες λόγω της υψηλής κλωστικής ικανότητας, της εξαιρετικής ομοιομορφίας και της ευελιξίας του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά contamination free. Η ποιότητα, η βιωσιμότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν κριτήρια τα οποία βαρύνουν ολοένα και περισσότερο κατά την επιλογή προϊόντος από τους καταναλωτές. Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, με τα χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας που το διακρίνουν, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να παρέχουν στους καταναλωτές τελικά προϊόντα τα οποία να συμβαδίζουν με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους αξίες».Επιπλέον παρουσιάστηκαν ειδικότερα τεχνικά θέματα που αφορούν στη χρήση του σήματος EUCOTTON.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική παρουσία της εκδήλωσης στα social media την ίδια ημέρα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο των εκπροσώπων του κλάδου αλλά και των καταναλωτών των τελικών προϊόντων.

Παράλληλα με την εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα για συζητήσεις στο πλαίσιο της ECA όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της πρωτοβουλίας EUCOTTON, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή σε σημαντικά συνέδρια του κλάδου, όπως το 36ο International Bremen Cotton Conference το Σεπτέμβριο 2022 και οι 5οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο 2022, καθώς και οι λοιπές στοχευμένες δράσεις προώθησης και ενημέρωσης προς επαγγελματίες και καταναλωτές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.

Η ελληνική αποστολή στη Σεβίλλη περιλάμβανε τον κ Αντώνη Σιάρκο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΒ), τον κ.Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τον κ. Βασίλη Μάρκου, μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, και πρώην πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τον κ. Δημήτρη Πολύχρονο, Γενικό Γραμματέα της ΠΕΕΒ και τον κ. Δημήτρη Μελά, Σύμβουλο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Τα αμέσως επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας EUCOTTON περιλαμβάνουν τη διοργάνωση στοχευμένων δράσεων οι οποίες θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, καθώς και εκτεταμένη διαφήμιση μέσα από στρατηγική συνεργασία με τη ναυαρχίδα των ευρωπαϊκών media, Hearst Group (Elle, Elle Decoration, Harpers Bazar κλπ.)

Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό ιστότοπο eucotton.eu, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους επαγγελματίες.

Η πρωτοβουλία EUCOTTON
Η πρωτοβουλία EUCOTTΟN υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού και την ευαισθητοποίηση των κοινών-στόχων σχετικά με τα βιώσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος στοχεύει:
 Στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας σχετικά με την παραγωγή βάμβακος στην Ευρώπη
 Στην αύξηση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παράγονται από Ευρωπαϊκό βαμβάκι
 Στην επιμόρφωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών εμπόρων σχετικά με την υψηλή ποιότητα του Ευρωπαϊκού βάμβακος, τα στάδια της παραγωγής και τη δημοφιλία του στην παγκόσμια αγορά
Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 – Enjoy it’s from Europe.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ