ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Τεμπών – Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας. Τι οφείλουν να κάνουν οι ιδιώτες

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Τεμπών, με θέμα: «Προγραμματισμός ενόψει Αντιπυρικής περιόδου». Στόχος της σύσκεψης, ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου 2023.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι δράσεις πυροπροστασίας καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως η διασφάλιση εύκολης διάβασης των οχημάτων της Π.Υ. από αγροτικούς δρόμους, ο καθαρισμός οικοπέδων από χόρτα και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, ο καθαρισμός σημείων όπου υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς κ.α.

Επίσης, καταγράφηκαν τα μέσα που διατίθενται προς ενίσχυση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμφωνήθηκαν δράσεις που θα ενισχύσουν την πορεία υλοποίησης του αντιπυρικού σχεδιασμού του Δήμου Τεμπών. Ακόμη τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας Δήμου, Δασαρχείου και Πυροσβεστικών Δυνάμεων με αγρότες που διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα και με ιδιώτες ιδιοκτήτες βαρέων οχημάτων οδοποιίας και υδροφόρων.

«Το μυστικό για την προστασία από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη και ο απαραίτητος συντονισμός», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μανώλης. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι εξαιρετική και ο Δήμος Τεμπών με την πολιτική προστασία είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Θα πρέπει τόσο οι φορείς, όσο και οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, ώστε η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει με τα λιγότερα προβλήματα, όπως συνέβη και πέρυσι».

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν: ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Νικολάου, ο Διοικητής της Π.Υ Νομού Λάρισας Πύραρχος Λάμπρος Κίτσιος, ο Υποδιοικητής του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού ΒΙ.ΠΕ. Παναγιώτης Κασκαμπάς, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πυργετού Χαρίλαος Μπλαντής, ο Πυρονόμος του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κώστας Μπουλούκης, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Π.Υ Νομού Λάρισας Ολυμπία Τσακνάκη, η Δασάρχης Λάρισας κα. Αναστασία Μπάκαβου, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Τεμπών Αστυνόμος Γιάννης Μπαρμπούτης, από την 1η ΔΑΚΑ ο Ανθ/γός Βαλαής Ιωάννης και ο Ανθ/γός Δημήτριος Καρακώστας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρυχωρίου κα. Άννα Καραπάνου-Μαγαλιού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης κ. Δημήτριος Ζήλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιπεύκης κ. Θεοφάνης Γκουντουβάς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής.

Επιπλέον επισημάνθηκε, ότι άκρως απαραίτητος είναι ο καθαρισμός οικοπέδων από ιδιώτες για την πρόληψη των πυρκαγιών. Από την 1η Μαΐου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος 2023, γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνουν σε ισχύ μια σειρά από απαγορεύσεις, νέα πυροσβεστική διάταξη, με στόχο την πρόληψη και την μείωση πιθανών πυρκαγιών στον Δήμο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των οικισμών του Δήμου Τεμπών, και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών, να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και αποψίλωση των πιο πάνω χώρων, καθώς και απομάκρυνση τους.

Παρακαλούνται όλοι οι Δημότες να μεριμνήσουν άμεσα για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, και να τα διατηρούν καθαρά καθ΄ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει διάρκεια από 1/5 έως 31/10/2023 τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποφυγή επιβολής προστίμων από τον Δήμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ