Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Επικρατείας και υπουργού Μεταφορών κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη στο σταθμαρχείο του ΟΣΕ στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π. Λάρισας και μέλη της, τους Προέδρους των ΔΗΜ.Τ.Ο., εκπρόσωπο της ΟΝΝΕΔ και εκπροσώπους της ΔΑ.Κ.Ε. σε ξενοδοχείο της πόλης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, σε γόνιμο κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με τον σχεδιασμό του προεκλογικού αγώνα και για κρίσιμα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων της πόλης μας, συζητώντας προβλήματα των κλάδων τους και μετέφεραν το κλίμα που υπάρχει στον νομό.
Στην συνάντηση αυτή παρόντες ήταν ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Πινακάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηλίας Κοτσιμπογεώργιος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Θεόφιλος Καραχάλιος, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ Ελένη Καματέρη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλης Σακελλαρίου, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βασίλης Μανδηλάς και ο Πρόεδρος Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας.
ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης ξεναγήθηκε τόσο στο παλαιό τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμαρχείο Λάρισας όπου τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, όσο και ο σταθμάρχης Γιώργος Ζήνδρος του εξήγησαν την τοπική σημασία του συστήματος και τις δυνατότητες που είχε και έχει για την παρακολούθηση της πορείας των συρμών σε μήκος 8 περίπου χιλιομέτρων πριν και μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Η ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη συνεχίστηκε στο υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος Ιουνίου και θα ελέγχει κάθε κίνηση των συρμών από τον Δομοκό και τον Παλαιοφάρσαλο μέχρι και το Αιγίνιο Πιερίας σε μήκος 167 χιλιομέτρων.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Μετά το δυστύχημα των Τεμπών η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της τραγωδίας ανέλαβε τρεις δεσμεύσεις.
Η πρώτη δέσμευση ήταν να φτάσει η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας μέχρι τέλους για να αποδοθούν οι ευθύνες. Το δεύτερο ήταν να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος με όρους μείζονος ασφαλείας. Το τρίτο να τηρηθούν πολύ αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και συστημάτων ασφαλείας που αφορούν την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση καθώς και όλα τα συστήματα επικοινωνιών και αυτόματης πέδησης.
Σε ό,τι αφορά την διερεύνηση των αιτιών έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και πρόκειται για ένα πόρισμα που είναι αμερόληπτο και όλα τα πραγματικά περιστατικά με όλες τις αντιρρήσεις που έχει κάποιος-κάποια. Εντούτοις αποτελεί μια αντικειμενική προσέγγιση.
Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη βραδιά όσο και για τις παθογένειες που υφίστανται στον σιδηρόδρομο συστημικά και διαρθρωτικά, ήδη έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία Λάρισας που διεξάγει την έρευνα και οι δικαστικές έρευνες προχωρούν τάχιστα.
Το δεύτερο ζητούμενο ήταν η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούσαν την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Για παράδειγμα η ενίσχυση του προσωπικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει μία σημαντική αύξηση του δυναμικού του ΟΣΕ.
Όσον αφορά τις κρίσιμες ειδικότητες των δύο σταθμάρχων και των κλειδούχων, η δυνατότητα να βρίσκονται επί της αμαξοστοιχίας περισσότεροι μηχανοδηγοί και προσωπικό. Έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος για την μεγαλύτερη ασφάλεια σε κρίσιμα σημεία όπως είναι σήραγγες.
Και αυτό με συστήματα κατόπτευσης και με την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης. Το κομμάτι του προαστιακού Λάρισας Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το επιβατικό κοινό έχει αποδώσει εμπιστοσύνη στον σιδηρόδρομο. Είναι πολύ ικανοποιητικές οι πληρότητες που εμφανίζονται. Ήταν μέλημά μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις που προβλέπουν καθολική την διοίκηση και σηματοδότηση καθώς και τα συνοδά συστήματα αυτόματης πέδησης στο κομμάτι του κύριου άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης.
Την κρίσιμη νύχτα του δυστυχήματος βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία ο τοπικός σταθμός τηλεδιοίκησης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει αυτόματη χάραξη διαδρομής, δηλαδή να χαράσσεται η πορεία πάνω στον πίνακα γεγονός που προλαμβάνει τον οποιοδήποτε κίνδυνο η αμαξοστοιχία να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. Πλέον στην τοπική τηλεδιοίκηση βλέπουμε, δηλαδή στον πίνακα την κίνηση του τρένου. Ήταν δυνατόν να υπάρξει παρακολούθηση του τρένου και την κρίσιμη βραδιά. Ο πίνακας λειτουργούσε απολύτως όπως προκύπτει γιατί λίγο πριν το δυστύχημα υπήρξε αυτόματη χάραξη. Ο τοπικός πίνακας μετατρέπεται σε έναν υπέρτοπικό πίνακα. Το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του Ιουνίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός είχε έντονη αντιπαράθεση με δημοσιογράφους ενώ άκουσε και τον σταθμάρχη να λέει ότι η μοιραία αμαξοστοιχία πήγαινε στα τυφλά μετά το σημείο παύσης ελέγχου από το τοπικό σύστημα διοίκησης.