ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΟΡΦΕΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΠΟΥΣΗ

Παρατείνεται η έκθεση πειραματικής φωτογραφίας του Δημήτρη Λαπούση, με τίτλο «Μορφές» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, έως και την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Ο Δημήτρης Λαπούσης, μέσα από μια πρωτότυπη τεχνική επεξεργασία που μελέτησε και εξέλιξε τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζει περίπου 50 έργα (φωτογραφία, videoart, installation), για τη δημιουργία των οποίων έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 7000 φωτογραφίες.

Πειραματιζόμενος ψηφιακά με την πολυεπιπεδότητα και τη διαφάνεια στη φωτογραφική του δουλειά και, συμπιέζοντας τον χώρο και τον χρόνο, αποτυπώνει διαχρονικές, “υβριδικές” αναπαραστάσεις ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων, συναισθημάτων, καταστάσεων, εννοιών.

Ο θεατής έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μορφές άυλες, που γεννιούνται και πεθαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα στο χαοτικό οπτικό πεδίο, που αποτυπώνεται θολό, κάτω από τη δράση της διαφάνειας. Μορφές υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες, που αναζητούν την υπόστασή τους στην πολυεπιπεδότητα. Εικόνες “αποκάλυψη” για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, που δε γνωρίζει μέχρι τελευταία στιγμή της ψηφιακής επεξεργασίας τι αποτέλεσμα θα προκύψει…

Η έκθεση πειραματικής φωτογραφίας του Δημήτρη Λαπούση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28, 1ος όροφος) τις επόμενες ημέρες, Τρίτη έως και Πέμπτη 4 Μαΐου και ώρες 11πμ – 1μμ και 6μμ – 8μμ.

O Δημήτρης Λαπούσης γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), όπου σπούδασε με υποτροφίες από το ΙΚΥ για άριστη επίδοση. Έκτοτε, μελέτησε την τεχνική της αγιογραφίας, μαθητεύοντας στο Τμήμα Αγιογραφίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (2010). Είναι διπλωματούχος Μονωδίας (κλασικό τραγούδι) από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (2019).

To 2022, ολοκλήρωσε με “Άριστα” τον πενταετή κύκλο σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία. Τα τελευταία 10 χρόνια, εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στα εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και του Συλλόγου Εικαστικών Ν. Λάρισας.

Αρθρογραφεί σε πανελλαδικό έντυπο περιοδικό με αντικείμενο τη Φωτογραφία, και συνεργάζεται γραφιστικά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 2 ατομικές εκθέσεις (Χαλκιδική και Λάρισα), σε ομαδικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθος, Τήνος, Ιωάννινα, Βόλος, Ηράκλειο, Χανιά, Λεμεσός και αλλού), καθώς και σε ψηφιακές gallery. Η εικαστική του δουλειά έχει διακριθεί σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ