«Δεν θυσιάζουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους», βροντοφώναξαν στη Λάρισα εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου και των άλλων μαζικών φορέων, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις δύο μεγάλες απεργίες μέσα στον Μάρτη, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, οι διαδηλωτές ανέδειξαν παράλληλα τις διεκδικήσεις τους για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας.
Πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των σωματείων, των μαζικών φορέων και του ΚΚΕ στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949.
Στην έναρξη της συγκέντρωσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από μουσικούς, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και δρώμενο σύγχρονου χορού από ομάδα μαθητών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Γιώργος Γάλλος, Στέλιος Παπαδόντας, Στέλιος Βαλδουμάς, Ελισάβετ Ριζαριώτη, Δέσποινα Μαύρου, Αχιλλέας Σίμος και ο ηθοποιός Βασίλης Καρμίρης.
Στην συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Μαρία Γαβαλά, μέλος της γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Μετά την ομιλία οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον ύμνο της «Διεθνούς», έχοντας υψωμένες τις γροθιές τους, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι την πλατεία του ΟΣΕ. Εκεί οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν λουλούδια και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στέλνοντας το μήνυμα «Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Οι ζωές μας δεν κοστολογούνται!».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου».
«…Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε»
Στην ομιλία του ο Γιάννης Σκόκας αναφέρθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτές οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις ήταν ένα δείγμα της τεράστιας και αστείρευτης δύναμης του αγωνιζόμενου λαού, που μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω. Ήταν ημέρες ανάτασης, φανερώνοντας τη δύναμη που έχει ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας μας. Μέσα σε ώρες ανείπωτης θλίψης μας ο καθένας, η καθεμιά γέμισε περηφάνια και αισιοδοξία από τη συμμετοχή του σε αυτή την απίστευτη λαϊκή κινητοποίηση».
Εξηγώντας γιατί «οι ζωές μας δεν είναι κόστος», σημείωσε: «Στο όνομα του κέρδους …όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομολόγητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων είναι η αιτία που γίνονται φύλλο και φτερό οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα νέα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν λίγες ημέρες πριν στην Exalco, στους διανομείς κ.α. 200 είναι μόνο τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε χρόνο. Με το κριτήριο του κέρδους οι διάφοροι κυβερνητικοί “σωτήρες” διαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και γι’ αυτό ούτε θέλουν αλλά ούτε μπορούν να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα που απειλούν καθημερινά την ίδια μας τη ζωή και στην περιοχή μας. Γιατί αν ήθελαν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει την υπογειοποίηση των γραμμών που διασχίζουν την πόλη μας, αλλά αποτελεί “μεγάλο κόστος”, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν. Θα είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλής η διέλευση από την οδό Βόλου (υπόγειες διαβάσεις πεζών, σήμανση, καλύτερος φωτισμός, πεζοδρόμια κλπ.) όπου πάλι πρόσφατα είχαμε τραυματία. Θα είχαν λύσει το πολύχρονο πρόβλημα με τη συνεχή ανάφλεξη άκρως επικίνδυνων αποβλήτων που παραμένουν επί χρόνια εγκαταλειμμένα στο προαύλιο της κλειστής κεραμοποιίας “ΒΙΟΚΕΡΑΛ” με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία και η ζωή μας να είναι εκτεθειμένη. Θα είχαν δώσει λύση στο πρόβλημα των 600 οικογενειών των συναδέλφων μας από τα πρώην “Super market ΛΑΡΙΣΑ” που εδώ και 8 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το συνολικό ποσό των περίπου 5 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από αποζημιώσεις και δεδουλευμένα».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη ρατσιστική εργοδοτική επίθεση που δέχτηκε ο μετανάστης Μοχάμετ Ιρφάν στην περιοχή των Φαρσάλων επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, τονίζοντας ότι «απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών!!! Οι μετανάστες εργάτες είναι όπως και οι Έλληνες εργάτες θύματα της ίδιας εκμετάλλευσης και μας ενώνει ο κοινός αγώνας απέναντι στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οποιοδήποτε περιστατικό τρομοκρατίας και επίθεσης θα βρίσκει απέναντί του το ταξικό εργατικό κίνημα. Δεν θα τους χαρίσουμε τίποτα!!!».
Κλείνοντας, ο Γιάννης Σκόκας επισήμανε ότι «δεν θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Γι’ αυτό στο ερώτημα σήμερα τι να κάνουμε, η απάντηση δεν είναι να βρούμε μια άλλη κυβέρνηση λιγότερο βάρβαρη, περισσότερο ανεκτική, πιο προοδευτική. Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι οδηγός και ελπίδα που χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην αντιλαϊκή λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε. Γιατί πραγματικά “οι καιροί έχουν αρχίσει ν’ αλλάζουν” και “οι ελπίδες να ξεσπάνε”».
Ελασσόνα και Φάρσαλα
Τέλος, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες τίμησαν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά στην Ελασσόνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά την πάλη ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες στον βωμό των κερδών! Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Σωματείο Οικοδόμων, χαιρετισμό έκανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου και την ομιλία ο Παναγιώτης Νούσιας, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων επαρχίας Ελασσόνας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο Οικοδόμων.
Την Πρωτομαγιά τίμησαν αγωνιστικά σωματεία και φορείς και στα Φάρσαλα, στην κεντρική πλατεία.