ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ανακοίνωση της παράταξης «Αλμα Προόδου» δήμου Τεμπών με επικεφαλής τον Ν. Πουτσιάκα

Οι παραγωγοί ακτινιδίων του Δήμου Τεμπών στο Δέλτα Πηνειού αντιμετωπίζουν φέτος ένα έντονο πρόβλημα ακαρπίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με σημαντικότατη μείωση η παραγωγή τους, και τις ζημιές να εκτιμώνται, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι θα κυμανθούν μεταξύ 50 έως 80% !

Η συγκεκριμένη κατάσταση προέκυψε από τις καιρικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα καθώς και ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, που απέτρεψαν την κανονική και πλήρη έκπτυξη των οφθαλμών.

Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού επικρατούν οι ευμενέστερες συνθήκες για την καλλιέργεια του ακτινιδίου και παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και για πολλούς παραγωγούς αποτελεί το κύριο, αν όχι το μοναδικό έσοδο.

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπήρξε καμία αντίδραση για το θέμα των ζημιών αυτών, εκ μέρους της δημοτικής αρχής του Δήμου Τεμπών, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, που στελέχη της εμφανίζονται από τα ξημερώματα στις εκτάσεις που επλήγησαν, αναλαμβάνοντας και ρόλο εκτιμητή.

Η καλλιέργεια ακτινιδίου έχει λαμπρές προοπτικές και πρέπει να στηριχθεί σε όλα τα επίπεδα από όλους τους αρμόδιους φορείς και πρωτίστως από τον οικείο Δήμο.

Υπάρχει ανάγκη για μια σύγχρονα οργανωμένη και επαρκώς στελεχωμένη υπηρεσία στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Τεμπών, η οποία θα αναλαμβάνει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στον πρωτογενή τομέα και θα αποτελεί τον επισπεύδοντα φορέα για κάθε σχετικό ζήτημα.

Η φετινή περίπτωση της ακαρπίας των ακτινιδίων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κατεξοχήν επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και να καλυφθεί με επαρκείς αποζημιώσεις, ως προς το αίτιο αυτό, ανεξάρτητα εάν εμπίπτει ή όχι στις καλυπτόμενες περιπτώσεις του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να στείλει κλιμάκια εκτιμητών για να διαπιστωθεί η καταστροφή που έχει συντελεστεί στα ακτινίδια, ώστε να υπάρχει μια βάση υπολογισμού των ζημιών.

Η αγροτική παραγωγή πρέπει να στηριχθεί, διότι εκτός από τη σημαντικότατη συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μας, συμβάλλει και στην αποφυγή της απερήμωσης των χωριών μας, που αποτελούν βασικά κύτταρα του κοινωνικού μας ιστού και γι’ αυτό πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.

Η νέα αυτοδιοικητική παράταξη «Άλμα προόδου» για το Δήμο Τεμπών δεσμεύεται να θέσει ως κύρια και άμεση προτεραιότητα το θέμα της αγροτικής παραγωγής για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ