ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος και να σταματήσουν τα δρομολόγια, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού του και να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας, να κληθούν σε ανάκριση και να προφυλακιστούν όλοι οι υπεύθυνοι των εταιρειών που σχετίζονται με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι θα φέρουν με τη μορφή του κατεπείγοντος, όταν ανοίξει ξανά η Βουλή, το θέμα του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου, να αναβαθμίσει ο ανακριτής τις κατηγορίες σε κακουργήματα και να δοθούν σε σταθμούς και αμαξοστοιχίες τα ονόματα των νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών», είναι μερικά από τα αιτήματα που έχουν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο συγγενείς των θυμάτων στο έγκλημα των Τεμπών που ξεκίνησαν σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Μία τέτοια εκδήλωση όπως έχει ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στην πλατεία του ΟΣΕ στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης επίσημης ίδρυσης του συλλόγου τους, με την επωνυμία «Τέμπη 2023» δεν έκρυβαν την οργή τους για το έγκλημα και τόνισαν ότι μετά τη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στις Σέρρες, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Μεταφορών τη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος, διεκδικεί και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού στις προσεχείς εκλογές.

«Μας εμπαίζουν, μας κοροϊδεύουν. Είναι ασέβεια ο άνθρωπος αυτός, που σε άλλα κράτη θα έπρεπε να εκδιωχθεί με πέτρες, στο δικό μας να βάζει ξανά υποψηφιότητα. Θα συναντηθούμε με φορείς και κόμματα, προκειμένου να δεσμευτούν ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και θα έχουμε σύγχρονους σιδηροδρόμους», ανέφερε η ταμίας του συλλόγου, Σμαρώ Εκούτ.

«Διεφθαρμένο κράτος – Ποντάρουν στο ακαταδίωκτο και πολιτεύονται ξανά»

Με έντονη συγκίνηση η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, έκανε λόγο για διεφθαρμένο κράτος και ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Παράλληλα, σημείωσε ότι κανείς από τους συγγενείς των νεκρών δε θα ξεχάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι το τραγικό δυστύχημα προκάλεσε προσωρινή φθορά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που ανέφερε ότι ι κόσμος θα έπρεπε να μετακινείται με τα τρένα.

«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την ίδρυση του πρώτου συλλόγου θυμάτων ενός διεφθαρμένου κράτους. Είμαι μια μάνα που έχασε άδικα την κόρη της, όταν γυρνούσε από ένα ταξίδι. Ο ανακριτής μέχρι τώρα ασχολείται με αυτούς που έχουν τη μικρότερη ευθύνη και αφήνει αυτούς που διέπραξαν κακούργημα. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ο ανακριτής επέτρεψε την πλήρη αλλοίωση του χώρου. Μιλάνε για ανθρώπινα λάθη και αμέλεια, αλλά αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα να λειτουργείς ένα φρένο με ασφάλεια. Αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών, μείωσαν το προσωπικό, καρπώθηκαν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί. Αλλά είναι σίγουροι, γιατί υπάρχει το σκαταδίωκτο και συνεχίζουν τη ζωή τους. Μάλιστα, κάποιοι συνεχίζουν να πολιτεύονται. Ο πρωθυπουργός μίλησε για προσωρινή φθορά του κόμματός του από το έγκλημα των Τεμπών και ο υπουργός ότι καλώς στέλναμε τα παιδιά μας στα τρένα. Εμείς, όμως, δε γνωρίζαμε για την επικινδυνότητα, αλλά τα λόγια τους θα τα θυμόμαστε για πάντα», τόνισε η κ. Καρυστιανού.

Η ίδια κάλεσε τον ανακριτή να κάνει τη δουλειά του και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης, ακόμα και να αντικαταστήσει τον ανακριτή, σε περίπτωση που θεωρήσει ότι δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του.

«Είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία αλλά και με όσους θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα», υπογράμμισε η πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου.

«Να απαντηθούν τα χιλιάδες γιατί»

Για αγώνα που δε θα ολοκληρωθεί, μέχρι να απαντηθούν τα χιλιάδες γιατί, έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

«Καλούμε μαζί μας όλους τους Έλληνες που θέλουν να ανατρέψουν την αδικία, την ατιμωρησία, τη φαυλότητα της χώρας μας. Ζητάμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να μην επιτρέψουμε να γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο και τα θέματα ασφάλειας να τεθούν στην πρώτη γραμμή. Οι πραγματικοί δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι. Κάποιοι έχουν το θράσος να διεκδικήσουν εκ νέου την εξουσία. Πρέπει με εισαγγελική παρέμβαση να σταματήσουν τουλάχιστον τα επιβατικά δρομολόγια, μέχρι να γίνουν όλοι οι έλεγχοι», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μη γνώριζε»

Το σωματείο έχει ως στόχο να θυμίζει το συμβάν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος και πατέρας τραυματία στο δυστύχημα, Γιώργος Ηλιόπουλος.

«Η Δικαιοσύνη μπορεί να σταθεί στο ύψος της και εμείς θα βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, με μηνύσεις κατά συγκεκριμένων υπαιτίων. Οι ευθύνες ξεκινούν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε για την κατάντια των σιδηροδρόμων. Αυτή η κατάντια φαίνεται και από το πόρισμα. Θα έπρεπε να είχαν ήδη συλληφθεί οι εκπρόσωποι των εταιρειών, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις συνελήφθησαν. Τώρα δεν καταλαβαίνω, γιατί δε συμβαίνει το ίδιο γι’ αυτό το έγκλημα. Υπάρχει μία πρωτοφανής συγκάλυψη. O πρωθυπουργός δεν μπορεί στα δυσάρεστα γεγονότα να ισχυρίζεται ότι δε γνώριζε τίποτα», ανέφερε ο κ Ηλιόπουλος.

Την ηθική και όχι μόνο στήριξή του στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου -η εκδήλωση έγινε στο δημαρχείο Αμπελοκήπων -Μενεμένης-, ενώ ο μηχανοδηγός και γενικός γραμματέας της ΠΕΠΕ, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, είπε ότι αν και είχαν αναφέρει τους κινδύνους, δεν εισακούστηκαν. «Θα προσπαθούμε, μέχρι να λάμψει όλη η αλήθεια για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη», είπε ο κ. Ιορδανίδης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ