Περιβαλλοντικά προγράμματα του 6ου Γυμνασίου Λάρισας
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 στο 6ο Γυμνάσιο Λάρισας υλοποιήθηκαν δύο περιβαλλοντικά προγράμματα με τίτλους: “Το δάσος στη ζωή μας” με συντονίστρια την κ. Γλιούμπα Ελένη (Μαθηματικό) και συμμετέχοντα τον διευθυντή του σχολείου μας κ. Παπαμαργαρίτη Βασίλειο (Αγγλικής Φιλολογίας) και “Η φύση μέσα από την τέχνη” με συντονίστρια την κ. Εξάρχου Ασημίνα (Φιλόλογο) και συμμετέχουσα την κ. Τασιοπούλου Παρασκευή (Φιλόλογο).
Στόχος των προγραμμάτων ήταν η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών μας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο που είναι σχετικό με θέματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα στους χώρους πρασίνου και στα δάση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν την αξία των χώρων πρασίνου και των δασών ως καταφύγιων ζωής αλλά και ως πολύτιμων φυσικών πόρων, και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφή τους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Τα Προγράμματα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η φύση, συνειδητοποίησαν τα παιδιά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο και την ενεργητική αφετηρία όλων των Τεχνών. Σύμφωνα με τον Kαταλανό αρχιτέκτονα Γκαουντί «Η τέχνη είναι ανύπαρκτη αν δεν πηγάζει από τη φύση». Εστιάσαμε στη λογοτεχνία και ειδικότερα στην ποίηση. Τα παραδείγματα από την Ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία είναι ατελείωτα.
Στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης επισκεφθήκαμε μουσεία και τα επιβλητικά βουνά της περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Μοναδικής ομορφιάς τοπία, σπάνια γεωλογικά φαινόμενα και παιχνίδια της φύσης απρόβλεπτα. Στο Μονοδένδρι θαυμάσαμε το Πέτρινο Δάσος, το υπέροχο έργο του καλλιτέχνη «φύση». Από τη θέση Παρατηρητήριο και από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής το φαράγγι του Βίκου μας πρόσφερε μια θέα μοναδική.
Θαυμάσαμε στους Κήπους το γεφύρι του Κόκκορη και το εκπληκτικό τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό. Μας εντυπωσίασε το μοναδικό σπήλαιο του Περάματος Ιωαννίνων, το κάστρο των Ιωαννίνων, το σπίτι του Αλή Πασά, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία δουν και να ακούσουν ενδιαφέροντα πράγματα της ιστορίας του τόπου μας. “Δικαιωμένη φύση λοιπόν όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να κοιτούν τον ουρανό, / μαθαίνουν να διαβάζουν ένα πράσινο φύλλο. Μπορεί ο άνεμος να τρέχει αδιάφορος, μα εσύ, ποιητή, μνημειώνεις βαθιά ποτάμια, το πλατύστερνο χιόνι αλλά και τα πελώρια κυπαρίσσια,/ αυστηρά, σκοτεινά και φιλέρημα γιατί παντού, παντού σκοτωμένοι” ΡΙΤΣΟΣ Γ. (1909-1990).