ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Από αναγνώστη της ιστοσελίδας, πήραμε την παρακάτω επιστολή για την ελλιπή καθαριότητα του χώρου και τις ελλείψεις σε δομές υγιεινής, που διαπίστωσε επισκεπτόμενος με την οικογένειά του, το παζάρι του Τυρνάβου:

«Αγαπητέ κ. Παιδή,

Ονομάζομαι Αλέξανδρος και είμαι δημότης Τυρνάβου. Το επάγγελμα μου είναι στρατιωτικός απόφοιτος ΑΣΣΥ του ΣΞ. Από την είσοδό μου στη Σχολή το 1999, δεν διαμένω στον Τύρναβο, αλλά έχω υπηρετήσει επί σειρά ετών κατά το παρελθόν σε στρατιωτικές Μονάδες σε όμορο Νομό, γεγονός το οποίο μου επέτρεπε να έρχομαι συχνά στην πόλη μου, την οποία γνωρίζω από γωνιά σε γωνιά, γνωρίζω την καθημερινότητα της καθώς και των κατοίκων της, όπως επίσης και κάθε πολιτιστική εκδήλωση, ήθη και έθιμα της. Κάτι από αυτή την καθημερινότητα αποτελεί και η εμποροπανήγυρη (παζάρι ή κουμπαζάρ – για κάποιους παλαιότερους), όπου κάποιοι – τουλάχιστον πιο παλιά – το περιμέναν ανυπόμονα για να ψωνίσουν.

Σκοπός της επιστολής μου είναι η κατάθεση μιας πρωτόγνωρης άσχημης εμπειρίας από την επίσκεψή μου στη φετινή εμποροπανήγυρη. Η αλήθεια είναι πως λόγω διαφόρων προσωπικών αλλά κυρίως επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν κατάφερα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια να έρθω στο παζάρι της πόλης μας. Αποφάσισα λοιπόν φέτος να έρθω με την οικογένεια μου και να δείξω στα παιδιά μου το παζάρι, να δουν για πρώτη φορά από κοντά όλα όσα τους διηγούμασταν εγώ και η σύζυγός μου (επίσης Τυρναβίτισσα), για όλα αυτά που υπάρχουν σ΄αυτό τα ρούχα, τα παιχνίδια, τα ψητά και φυσικά το λούνα πάρκ.

Οργανώσαμε λοιπόν το ημερήσιο μας «ταξίδι» από την Πιερία όπου διαμένουμε από πέρυσι και ήρθαμε με όντως μεγάλη ανυπομονησία. Αφού παρκάραμε περί της 17:00 κοντά στο Άγιο Γεώργιο, αποφασίσαμε να πάμε πρώτα με τα πόδια από την κεντρική πλατεία και στη συνέχεια να ανέβουμε κεντρικά προς το 1ο Γυμνάσιο. Φτάνοντας στο πεζοδρόμιο του Γυμνασίου, αντικρίσαμε σε μεγάλες ποσότητες διάσπαρτα σκουπίδια – σίγουρα όχι μόνο σημερινά – (υπολείμματα/συσκευασίες φαγητών, πλαστικά μπουκάλια και διάφορα άλλα) τα οποία δυστυχώς είδαμε ότι βρισκόταν έως την κεντρική είσοδο όσο και απέναντι στο αλσύλλιο. Ακριβώς το ίδιο προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε και στο πάνω πεζοδρόμιο (μπροστά από το Εμμανουήλειο) έως την Τούμπα αλλά και μέσα στο αλσύλλιο της Τούμπας.

Φυσικά όπως όλοι ξέρουμε το παζάρι Τυρνάβου αποτελεί έναν εμπορικό «θεσμό», ο οποίος αποτελούσε και συνεχίζει – κατά τη γνώμη μου – να αποτελεί πόλο έλξης για επισκέψεις και ψώνια τόσο από τους δημότες της πόλης μας αλλά και των γύρω Δήμων. Η εικόνα ωστόσο της εισόδου της εμποροπανήγυρης και των χώρων πέριξ προκαλεί σε οποιοδήποτε επισκέπτη, όπως προκάλεσε και σε εμένα, απόγνωση, αγανάκτηση και φυσικά πάρα πολλά ερωτήματα όπως γιατί δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων ακόμα και σε μη εργάσιμη ημέρα και ώρα όπως η σημερινή (Κυριακή 7 Μαΐου 23).

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν καταλογίζω «ευθύνες» ούτε προς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας, οι οποίοι όπως ξέρουμε αμέσως μετά από κάθε μεγάλο γεγονός στην πόλη μας όπως το Καρναβάλι και την Καθ. Δευτέρα, ξεκινούν αμέσως την εργασία και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αφήνοντας την πόλη πεντακάθαρη, όπως ακριβώς συμβαίνει και κάθε απόγευμα Σαββάτου μετά τη Λαϊκή, όπου και πάλι ο χώρος αστράφτει ούτε προς τους πωλητές της εμποροπανήγυρης, που και αυτοί με τη σειρά τους διατηρούν το χώρο εργασίας τους καθαρό.

Παρ’ όλα αυτά όμως για την κατάντια αυτή κάποιος πρέπει να φταίει και σίγουρα δεν είναι οι δημότες της πόλης, οι επισκέπτες στην πόλη, οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου ή οι πωλητές. Κάποιος/οι είναι αυτός/οι που ίσως επιδιώκει/ουν αυτού του είδους την απαξίωση.

Ποιος/οι είναι λοιπόν αυτός/οι που δεν έδωσε/αν την εντολή να υπάρχει συνεχής παρουσία των υπαλλήλων αποκομιδής των απορριμμάτων τόσο στην είσοδο της εμποροπανήγυρης όσο και στους πέριξ χώρους ακόμα και το Σαββατοκύριακο; (Το πρόβλημα δεν νομίζω να είναι η αποζημίωση των υπαλλήλων)

Ποιος/οι είναι λοιπόν αυτός/οι που αποφάσισε/σαν να μην υπάρχει ικανός αριθμός μεγάλων κάδων απορριμμάτων πέριξ του χώρου της εμποροπανήγυρης; (Να σημειωθεί ότι όσοι λίγοι υπήρχαν ήταν υπερχειλισμένοι).

Ποιος/οι είναι λοιπόν αυτός/οι που αποφάσισε/σαν να μην υπάρχουν χώροι υγιεινής τόσο για τους πωλητές όσο και για τους επισκέπτες πέριξ της εμποροπανήγυρης, με αποτέλεσμα το απαξιωμένο «κολυμβητήριο» να αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης;

Πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία γεννά αυτή η απαξίωση και αδιαφορία. Το κίνητρό για αυτή την επιστολή/καταγγελία θα ήθελα να επισημάνω δεν είναι πολιτικό, αλλά ηθικό καθώς ως δημότης ή ως ένας απλός επισκέπτης μιας εκδήλωσης προσβάλλομαι όταν κάποιος θέλει να μειώσει την νοημοσύνη μου δείχνοντας μου ότι όλα είναι καλά (καλώς ήλθες, άφησε τα χρήματά σου και άμα θέλεις να μας ξαναέρθεις).

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την κατά την κρίση σας δημοσίευση της παρούσας επιστολής στην ιστοσελίδα σας από την οποία θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι ενημερώνομαι καθημερινά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ