ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΣΟΓΚΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΩΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Στο αυριανό (Τρίτη 9/5) δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων η διοίκηση Καλογιάννη φέρνει ως θέμα τη διάνοιξη της οδού Τ. Τσιόγκα μέχρι τον κυκλικό κόμβο στην Κρανώνος.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του τμήματος της οδού Τάκη Τσιόγκα, από τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο στη συμβολή με την οδό Λαγού, έως τον νέο κυκλικό κόμβο στη συμβολή με την οδό Κρανώνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός δακτύλιος της πόλης της Λάρισας που περιλαμβάνει τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου-Γεωργιάδου-Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας)-Λαγού.

Το συγκεκριμένο σχέδιο που έρχεται για συζήτηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, αυτό της διάνοιξης των οδών Τ. Τσιόγκα και Κρανώνος όχι μόνο δεν θα καλυτερέψει την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η πόλη από την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, αλλά θα αποτελέσει τη χαριστική βολή. Σε μια σημαντικά επιβαρυμένη περιφερειακά του κέντρου οδική αρτηρία, η διοίκηση Καλογιάννη έρχεται να την μετατρέψει σε βασική οδική συλλέκτρια αρτηρία, ώστε να διώξει την κίνηση από το κέντρο της πόλης και να την οδηγήσει στις συνοικίες, όπως αυτή του Αγ. Αθανασίου.

Το σχέδιο της διάνοιξης και της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου στο συγκεκριμένο σημείο μήκους 4 χιλιομέτρων, θα αποκόψει ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνοικίας του Αγ. Αθανασίου από το ποτάμι και θα οδηγήσει χιλιάδες οχήματα να περνάνε ακόμη και έξω από τις πόρτες των σπιτιών.

Επιπλέον το συγκεκριμένο σχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο ήδη επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο από πλευράς χώρων 8ο Γυμνάσιο (απέναντι από τη ΔΕΥΑΛ), καθώς θα καταστρέψει το γήπεδο 5Χ5 που βρίσκεται όπισθεν του σχολείου, περικυκλώνοντάς το από οδικές αρτηρίες και δυο νέους κυκλικούς κόμβους, στην οδό Λαγού και στη ΔΕΥΑΛ, όπου προβλέπει ότι θα κουμπώσει ο εσωτερικός δακτύλιος.

Το σχέδιο έκτρωμα πραγματικά, όχι μόνο δεν θα μετατρέψει σε περιοχή ήπιας κυκλοφορίας τη συνοικία του Αγ. Αθανασίου στην Κρανώνος, αλλά θα καταστρέψει ένα φυσικό ΚΧ χώρο, ένα πάρκο, προσθέτοντας ένα τεράστιο εμπόδιο για την πρόσβαση στην παρόχθια ζώνη του Πηνειού ποταμού.

Το έργο κινείται στα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου της πόλης της Λάρισας. Επίσης οδεύει παράλληλα με τον Πηνειό ποταμό και την παρόχθια ζώνη που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες Λαρισαίοι και θα δημιουργήσει τεράστιες μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον του ποταμού, καθώς το έργο οδεύει παράλληλα της ζώνης ΠΕΠ Π2 «Ζώνη προστασίας Πηνειού» του ΓΠΣ Δημοτικής Ενότητας Λάρισας (ΦΕΚ 800/Δ/30-12-2019) ή το υδατικό σώμα Πηνειός Π.6 με κωδικό EL0816R000200017H, σύμφωνα με την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), η περιοχή μελέτης εμπίπτει εντός των ορίων της Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) «Ποταμός Πηνειός και παραπόταμοι μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας» (EL08RAK0003). Σύμφωνα με τον χάρτη κινδύνου πλημμύρας από εσωτερικά ύδατα (περίοδος επαναφοράς 1.000 έτη), προκύπτει ότι η περιοχή του έργου εμπίπτει εντός των ορίων περιοχών που εμφανίζουν κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Επιπλέον για την υλοποίηση του προβλέπεται καταστροφή μέρους του περιπατητικού διαδρόμου στην όχθη του Πηνειού, όπως και κόψιμο δεκάδων δέντρων.

Τα όποια υδραυλικά έργα που προβλέπονται, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αντίθετα ενδέχεται να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο, αλλά προς το παρόν λειτουργικό, αντιπλημμυρικό υδραυλικό σύστημα της πόλης και της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού.

Ιδιαίτερα για την διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα το σχέδιο προβλέπει σε ένα δρόμο πλάτους 12 μέτρων σήμερα, που σταδιακά στενεύει σε 10 μέτρα, να δημιουργηθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 m., κεντρική νησίδα 2 μέτρων και σε ένα πεζοδρόμιο 3μέτρων τα 2,5 μέτρα να γίνουν ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης, ο οποίος θα διαχωρίζεται από τις θέσεις στάθμευσης με πλακόστρωτο τμήμα του πεζοδρομίου. Δηλαδή πεζή, οχήματα και ποδήλατα σε ένα χώρο 4 μέτρων!! Και αυτό το σχέδιο ισχυρίζεται η διοίκηση Καλογιάννη ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των συνοικιών.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας είναι ότι αυτό το σχέδιο ως κομμάτι του ΣΒΑΚ στοχεύει σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις στον κεντρικό και πέριξ αυτού ιστού της πόλης, ώστε να γίνει πιο θελκτική για τα επιχειρηματικά σχέδια. Αυτές οι παρεμβάσεις και τα έργα που υλοποιούνται όλο αυτό το διάστημα στην πόλη με τα γνωστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των δημοτών, δεν εξυπηρετούν γενικά και αόριστα την «κοινωνία», αλλά στοχευμένα τις επιδιώξεις μερίδων του κεφαλαίου σε διάφορους κλάδους, όπως τις αλυσίδες εστίασης, το χονδρεμπόριο, το τουριστικό κεφάλαιο, τα ιδιωτικά πάρκινγκ και τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, και πρόσθετες δυσκολίες για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Επίσης επιδεινώνει την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ΙΧ οχήματά τους καθώς απουσιάζουν δημόσιες και φθηνές αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης τους εντός της πόλης και πέριξ αυτής στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Θα μπαίνει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη από μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες καθώς εκτιμούμε και μετά από όσα ακούσαμε από την τοποθέτηση του δημάρχου ότι «ο έχων να πληρώσει θα σταθμεύει». Εξάλλου η ρύθμιση της στάθμευσης περνάει και σήμερα από την τσέπη των δημοτών ιδιαίτερα μέσω των μεγάλων ιδιωτικών πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και της ελεγχόμενης στάθμευσης που βρίσκεται στα σκαριά. Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν κατασκευάζει δημοτικά πάρκινγκ ικανής δυναμικότητας με δωρεάν πρόσβαση για να περιορίσει το πρόβλημα, αλλά στον αντίποδα το προηγούμενο διάστημα αποχαρακτήριζε κοινωφελείς χώρους που προορίζονταν για χώρους στάθμευσης πχ. στην οδό Ολύμπου με την αιτιολογία ότι υπάρχουν πολύ κοντά ιδιωτικά.

Δεν είμαστε γενικώς αντίθετοι στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά διαφωνούμε να ολοκληρωθεί κατά αυτό τον τρόπο στο κομμάτι που αφορά τις διανοίξεις στις οδούς Τ. Τσιόγκα και Κρανώνος. Η θέσης μας είναι να παρακάμπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω της Γεωργιάδου και της γέφυρας του Αλκαζάρ στην Γρ. Λαμπράκη, και να κουμπώνει στον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης στον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην Κρανώνος δεν διαφωνούμε να γίνουν αναπλάσεις και δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, αλλά να μην καταστραφεί το πάρκο που υπάρχει, να αναβαθμιστεί η παιδική χαρά και φυσικά να ανακατασκευαστεί και να βελτιωθεί το γήπεδο 5Χ5 όπισθεν του 8ου Γυμνασίου, ώστε να είναι απόλυτα λειτουργικό για τις ανάγκες του σχολείου και των κατοίκων της συνοικίας.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής και συνολικά το λαό της πόλης να βγάλει τα συμπεράσματά του απ’ αυτή την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κ.α. στη Λάρισα και να πάρει μέρος στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 7:30 το απόγευμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ