Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ξεχωριστό σταθμό στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Αργυροπούλι, αποτέλεσε για την τ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των Παραγωγών Αργυροπουλίου.

Η Λαρισαία υπ. Βουλευτής ξεναγήθηκε στις πιστοποιημένες σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, που περιλαμβάνουν διαλογητήρια, συσκευαστήρια και θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με εξοπλισμούς προηγμένης τεχνολογίας. Συνομίλησε εκτενώς με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον Γεωπόνο του Συνεταιρισμού, καθώς και με τις εργαζόμενες στα συσκευαστήρια.

Στο πέρας της επίσκεψής της, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε τα εξής:

«Φωτεινό υπόδειγμα Συνεταιρισμού, η Ένωση των Παραγωγών εδώ στο Αργυροπούλι. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Συνεταιρισμού, στους σαράντα παραγωγούς – ενεργά μέλη του, στο προσωπικό, σε όλους όσοι συμβάλλουν στο άρτιο παραγόμενο αποτέλεσμα στα τοπικά προϊόντα, τα μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια, καρπούζια και κεράσια.

Πολλά μπράβο, επίσης, για τον άξιο Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Απόστολο Βογιατζή, που καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για την πρόοδο και εξέλιξη του χωριού και των κατοίκων του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι στα συσκευαστήρια απασχολούνται γυναίκες του χωριού, με τις οποίες είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω και να ενημερωθώ εκ του σύνεγγυς για την καθημερινότητά τους.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα η προσπάθεια του Συνεταιρισμού, να διεκδικήσει πόρους από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ευφυούς γεωργίας, και στην κατεύθυνση αυτή δεσμεύτηκα να συμβάλλω προσωπικά για την αξιοποίηση κάθε δυνατής τεχνογνωσίας.

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση, έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στους παραγωγούς της περιοχής. Είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω τα μέτρα που επεξεργαστήκαμε και προτείνουμε ως ΠΑΣΟΚ, για να σηκώσει ξανά περήφανα κεφάλι η Αγροτιά μας και, μαζί με αυτήν, η κοινωνική και οικονομική ζωή στα χωριά μας, που αργοσβήνουν. Επαναλαμβάνω τη σημασία της ενεργειακής δημοκρατίας για την άμβλυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Τον καθοριστικό ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στον αγροτικό κόσμο, της δίκαιης, βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, ώστε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι συνεταιρισμοί, βεβαίως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουν κατά προτεραιότητα δυνατότητες, επιτυγχάνοντας ενεργειακή επάρκεια και μειώνοντας το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής.

Συμμερίζομαι την αγωνία των κατοίκων για τη θωράκισή τους έναντι της κλιματικής κρίσης, με προληπτικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, όπως ενδεικτικά ο καθαρισμός του γειτονικού ρέματος, προκειμένου όσοι ζουν και καλλιεργούν στην περιοχή να αισθάνονται ασφαλείς.

Τέλος, δεν μπορώ παρά να υπενθυμίσω πως ήταν το ΠΑΣΟΚ που έδωσε αξία στη συνεταιριστική ιδέα, ως μια ανοιχτή και εθελοντική συλλογική διαδικασία, που συσπειρώνει οικονομικά και διαπραγματευτικά τους παραγωγούς, ως μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που στοχεύει στην πρόοδο και την ευημερία των παραγωγών, μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, έχει μείζονα σημασία ειδικά για τον αγροτικό κλάδο. Με συγκεκριμένο σχέδιο, με υποστηρικτικές θεσμικές πρωτοβουλίες, μπορούμε να αφήσουμε στο παρελθόν την υποβάθμιση και απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος, ώστε οι συνεταιρισμοί, αναζωογονημένοι, να έρθουν στο παραγωγικό προσκήνιο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ