Θ. ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ : ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με τους εξωτερικούς φρουρούς του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας συναντήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Παπαλιάγκας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ερχόμενες εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις καθώς και τα θεσμικά και εργασιακά θέματα των εργαζομένων, τα οποία ο υποψήφιος βουλευτής τα γνωρίζει άριστα και εξαιτίας του γεγονότος ότι εκπροσωπεί νομικά την Ένωσή τους.

«Σήμερα συναντήθηκα με φίλους και γνωστούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελούν έναν από τους πλέον δοκιμαζόμενους οικονομικά κλάδους, οι οποίοι καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.

Επιπλέον, η εξαίρεσή τους από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή και ο περιορισμός των αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης και νυχτερινών, σε μία υπηρεσία μάλιστα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχει οδηγήσει τους εργαζομένους σε απόγνωση.

Εκτός όμως από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, η οποία φτάνει το 50%, τραγική είναι κατάσταση και σε ό,τι αφορά την στελέχωση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων καθώς και την υπερπληθώρα κρατουμένων, η οποία αγγίζει το 400%..

Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας, οι κίνδυνοι κατά την εκτέλεση του έργου τους, η διεκδίκηση της μισθολογικής τους υπαγωγής σ ειδικό μισθολόγιο όπως οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία ή την Πυροσβεστική, το συνταξιοδοτικό τους είναι κάποια από αυτά.

Τα αιτήματα των εργαζομένων για χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους, επίδομα στολής, αναπροσαρμογής μισθών , που παραμένουν στάσιμοι από τα χρόνια των μνημονίων, της επαναφοράς των τριών πλασματικών ετών για το συνταξιοδοτικό και της βαθμολογικής τους κατάταξης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, είναι εύλογα και απαιτούν απαντήσεις.

Πέραν των αιτημάτων των εργαζομένων, είναι ζητούμενο στην Ελλάδα του 2023 ένα ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα , με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των εργαζομένων και των κρατουμένων. Με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που ψηφίστηκε από τη ΝΔ έχει τεθεί σε αναστολή το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας των κρατουμένων , περιορισμοί στο “ένδικο βοήθημα” των κρατουμένων , περιορισμοί ακόμα και στις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων» δήλωσε ο Θωμάς Παπαλιάγκας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ